Blogs
-
Wij, Lisah van Dam en Marijke van der Zalm, spraken met Lennart van der Meulen: Leraar van het Jaar 2022 van het basisonderwijs. Lennart is ruim zeven jaar leraar van groep 5/6 van basisschool de Gouden Griffel. Wij waren benieuwd naar zijn manier van lesgeven. En over hoe hij omgaat met de uitdagingen die in […]Lees verder »
-
Aan het begin van het schooljaar, in september, organiseerde Stichting School & Veiligheid weer de Week Tegen Pesten met dit jaar als thema ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ In die ene week hebben ontzettend veel scholen naar het openingsfilmpje gekeken en lessen uitgevoerd. Maar wat blijft er daarna eigenlijk van overeind? Moeten we niet elk jaar, […]Lees verder »
-
Dit is het waargebeurde pestverhaal van Quincy. Door haar zelf geschreven en ingestuurd naar de Week Tegen Pesten omdat zij met haar verhaal meer aandacht wil vragen voor pesten. Het meisje op de getoonde afbeelding is niet Quincy. Ik word al zo’n 9 jaar gepest op verschillende scholen. Het begon op de basisschool en duurde […]Lees verder »
-
Dit is het waargebeurde pestverhaal van Hanneke. Door haar zelf geschreven en ingestuurd naar de Week Tegen Pesten omdat zij met haar verhaal meer aandacht wil vragen voor pesten. Ik kom uit een klein dorp in Brabant. Mijn ouders hadden een boerderij net buiten het dorp. Hierdoor speelde ik weinig op de speelveldjes in het […]Lees verder »
-
Dit is het waargebeurde pestverhaal van Shavanna. Door haar zelf geschreven en ingestuurd naar de Week Tegen Pesten omdat zij met haar verhaal meer aandacht wil vragen voor pesten. Trigger warning: er wordt over suïcide gesproken in deze blog. Ik ben Shavanna en ben sinds de basisschool gepest tot leerjaar 4. De docenten hebben niks […]Lees verder »
-
Dit is het waargebeurde pestverhaal van Dian. Door haar zelf geschreven en ingestuurd naar de Week Tegen Pesten omdat zij met haar verhaal meer aandacht wil vragen voor pesten. Het meisje op de getoonde afbeelding is niet Dian. Groep 5, het jaar dat ik de diagnose ADHD kreeg. Het jaar dat mijn heftige acne begon. […]Lees verder »
-
Dit is het waargebeurde pestverhaal van Luc. Door hem zelf geschreven en ingestuurd naar de Week Tegen Pesten omdat hij met zijn verhaal meer aandacht wil vragen voor pesten. Een kind komt bij je en vertelt dat het wordt gepest. Dag in, dag uit is het hetzelfde liedje: schoppen, slaan, knijpen, duwen, trekken, uitschelden en […]Lees verder »
-
“Het lijkt wel of de klas constant alert is.” Kort voor de kerstvakantie had ik een gesprekje met een leerkracht van groep 8. Al heel wat jaren kende deze groep een sociaal onveilig klimaat. En nu, in groep 8 onder leiding van twee bekwame leerkrachten is het merkbaar veiliger. En toch, het lijkt alsof er […]Lees verder »
-
“Wat kinderen meemaken op school, vormt hen. Het draagt bij aan hoe zij later naar de wereld kijken”, zegt filmmaakster Laura Wandel over haar film ‘Un Monde’. Op een indrukwekkende manier laat de film door de ogen van de 4-jarige Nora zien wat de impact van pesten kan zijn. Namens Stichting School & Veiligheid was […]Lees verder »
-
We zijn beland in de Zilveren Weken; de periode na de kerstvakantie. Bekend om de roerigheid in de klas en het (her)vinden van een fijne groepsdynamiek. Is jouw klas de enige klas die nu aan het stormen is? En hoe ga je goed het nieuwe jaar in? Allereerst is het heel normaal om deze periode […]Lees verder »
-
Nederland – Montenegro, 13 november 2021. Oranje staat 2-0 voor met nog tien minuten te gaan en is met deze uitslag zeker van de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap Voetbal. Maar de laatste tien minuten blijken funest: eindstand 2-2. Als gevolg hiervan dreigt het Nederlands Elftal alsnog uitgeschakeld te worden. Als de missie mislukt, stapt bondscoach […]Lees verder »
-
Lieve Suzanna, Je bent 11 jaar, kan goed leren, hebt veel humor en verbaal heel sterk voor je leeftijd. Je doet goed mee, bent rustig en ik hoef je niet vaak te helpen, want je cijfers zijn prachtig! Maar nadat je me vertelde dat je het gevoel hebt onzichtbaar te zijn, ben ik wat beter […]Lees verder »
-
Een paar minuten te laat en zich verontschuldigend komt Karim Amghar in beeld bij onze Teams meeting. De drukbezette programmamaker, tv-presentator, mbo-docent en auteur maakt tussen zijn afspraken door echter graag tijd voor ons om het te hebben over de Week Tegen Pesten. Waarom is het belangrijk dat er zo’n week is? Waarom is het […]Lees verder »
-
Leona Brandse is inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs. De helft van haar werktijd vervult ze de rol van vertrouwensinspecteur, samen met 16 collega’s. Voor de Week Tegen Pesten schreef zij over hoe ze bij de vertrouwensinspectie te maken krijgen met pesten en buitensluiten op scholen. En hoe kunnen zij ook jou ondersteunen bij […]Lees verder »
-
Lobke Holland (27) is leraar Nederlands in zowel het voortgezet onderwijs als middelbaar beroepsonderwijs. Ze heeft een grote liefde voor het vmbo en mbo. Dingen stap voor stap uitleggen, is wat ze het allerleukst vindt. Inmiddels is zij vijf jaar werkzaam als leraar en vindt dat ze nog steeds veel te leren heeft. Ook op […]Lees verder »
-
Louise gaat de klas rond met een grote stapel enveloppen. Ze wordt binnenkort elf jaar en geeft een gezellig tuinfeest. Elk meisje uit groep acht krijgt een mooie, gouden envelop op haar tafel. Hannah hoopt dat ook zij -ondanks dat ze geen vriendinnen is met Louise- een uitnodiging krijgt. Maar de stapel wordt kleiner en […]Lees verder »
-
We interviewen Rosalie. Rosalie (32) woont samen met haar man Dave (34) en dochters (3 en 4) in een dorp vlakbij Rotterdam. Ze heeft het goed voor elkaar vindt ze zelf: een mooi huis, een fijne baan en een heerlijk gezin. Toch maakt ze zich sinds kort enorme zorgen. Haar basisschooltijd bestond vanaf groep 6 […]Lees verder »
-
Waarom is erbij horen zo belangrijk? In deze blog neemt Marijke van der Zalm - projectleider van de Week Tegen Pesten en adviseur Pesten bij Stichting School & Veiligheid - je mee in het tot stand komen van het thema van de Week Tegen Pesten 2021: Buitensluiten? Uitgesloten!Lees verder »
-
Met een groepje docenten volgt Nathalie Vriezelaar, adviseur Pesten bij School & Veiligheid een workshop van Apemanagement over hoe je als onderwijsprofessional effectief pesten kan signaleren. Op basis van observatietechnieken uit de biologie hebben de trainers de BOS methode ontwikkeld. De meest opvallende inzichten en weetjes deelt Nathalie in deze blog.Lees verder »
-
Pesten pak je samen aan. Om een kind dat gepest wordt zo goed mogelijk te ondersteunen, is er een breed netwerk nodig. Hoe kan de school daarin samenwerken met partners? In deze blog vertellen een aantal professionals in en rond het onderwijs over mooie samenwerkingsinitiatieven van scholen met ouders, maatschappelijke partners of partners uit de […]Lees verder »
-
Tijdens vakanties, op druilerige dagen, kijk ik graag naar films. Daar neem ik lekker de tijd voor en hoef ik even aan niets anders te denken. In ieder geval niet aan mijn werk, want ik heb vakantie. En toch, helemaal loslaten kan ik het blijkbaar niet want door twee films werd ik deze zomervakantie aan het denken gezet.Lees verder »
-
‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ Deze tegeltjeswijsheid is algemeen bekend, maar gaat niet altijd op. Eén voorbeeld daarvan is in het geval van pesten. Als leerlingen die op school gepest worden zwijgen over wat er met hen aan de hand is, kunnen leerkrachten vaak niet de hulp en emotionele steun bieden die juist zo […]Lees verder »
-
Wat is sociale veiligheid? En 'hoe doe je dat?' In deze blog neemt Marijke van der Zalm - projectleider van de Week Tegen Pesten 2020 - je mee in het oplossingsgericht werken; een methode die je helpt een veilige en fijne klas te creëren.Lees verder »
-
In mijn onderzoek heb ik een literatuurstudie gedaan naar de rol die leerkrachten innemen bij het tegengaan van pesten. Het blijkt dat er een aantal ingrediënten is dat de kans op effectief ingrijpen vergroot. In deze blog deel ik deze 'vier elementen'.Lees verder »
-
“Pesten is geen probleem tussen twee individuen, maar heeft alles te maken met groepsdynamiek” Maar hoe werkt groepsdynamiek en welke behoeftes gaan daaronder schuil? Door als leerkracht daarvan kennis te hebben helpt het je om kinderen samen het pesten te laten aanpakken. In deze blog deel ik kennis uit onderzoeken en geef ik tot slot […]Lees verder »