Na elke vakantie doorloopt een groep bepaalde fasen in het proces van groepsvorming. De periode na de kerstvakantie is de Zilveren Weken. Met name de fase van storming kan in deze periode weer zorgen voor onrust in de groep. Bij de helpdesk van School & Veiligheid horen we momenteel dat veel groepen zich ook nu (voor de kerstvakantie) al langere tijd in de stormingsfase bevinden. De coronamaatregelen en de afwisseling tussen (deels) thuis- en fysiek onderwijs hebben invloed op de sfeer in de groep. Dat kan zorgen voor storm. Hoewel groepsvorming een continu proces is, bieden De Zilveren Weken een mooie kans om deze storm te benutten. Blik met elkaar terug en kijk vooruit. Zo bepaal je samen opnieuw de norm en werk je aan een fijne en veilige groep. Zoals Boaz Bijleveld mooi schrijft in zijn nieuwe boek ‘De Zilveren Weken’:
“Deze weken staan in het teken van meer doen van wat werkt, en dat wat niet werkt anders te doen of achterwege te laten.”
Algemene tips
- Blik terug en kijk vooruit
Wat vonden kinderen fijn in de groep de eerste helft van het schooljaar? Wat vonden ze moeilijk met elkaar? Wat willen ze graag anders de komende periode? - Herhaal de klassenregels
Herhaal de klassenregels die je begin van het jaar met elkaar had afgesproken. Zijn er regels die niet meer nodig zijn of die jullie juist willen toevoegen? - Aandacht voor het wij-gevoel
Blijf leerlingen aanspreken op de gezamenlijke verantwoordelijkheid: wij zijn een groep, wij helpen elkaar, wij zorgen voor elkaar. Denk ook aan activiteiten die dit wij-gevoel versterken. Zie suggesties bij de doe-tips. - Blijf praten met ouders
Samenwerking met ouders is een continu proces. Neem ouders ook mee de Zilveren Weken in en bied ook hen ruimte om terug te blikken en vooruit te kijken in het belang van het groepsproces.
In het klaslokaal
Als er (na de lockdown weer) onderwijs in het klaslokaal gegeven wordt, bekijk de klas dan weer goed en ga na in welke fase de groep zit. Kijk wat er nodig is en pas hier de lessen op aan, kies energizers en samenwerkingsopdrachten die bij de fase passen.
We geven je hier ter inspiratie doe-, kijk- en leestips.
In onderstaand filmpje vertellen we meer over de Zilveren Weken:
(Dit filmpje namen wij op in 2020.)
Doe-tips
- Aan de slag met lesmaterialen, passend bij de Zilveren Weken.
Maak tijd om met de groep aan de slag te gaan met materialen en oefeningen die bijdragen aan een positieve groepsvorming. Wij geven hieronder een aantal suggesties:
- Lesmate
riaal Week Tegen Pesten 2021
Ga weer aan de slag met het lesmateriaal van de Week Tegen Pesten 2021: Buitensluiten? Uitgesloten! Met de gratis materialen kun je direct aan de slag met het werken aan positief gedrag en een fijne sfeer in de klas. - Kletskaartjes over pesten
Met de Kletskaartjes over Pesten kun je gedurende het hele jaar het onderwerp ‘pesten’ met de leerlingen bespreken.
Bijvoorbeeld in de Gouden of Zilveren weken als je extra aandacht besteedt aan de dynamiek en sfeer in de groep.
- Doe oefeningen met je klas
Bekijk de oefeningen voor de Zilveren Weken (pdf) waarin de leraar samen met de leerlingen werkt aan het onderling vertrouwen, actief leert luisteren en op zoek gaat naar onderlinge overeenkomsten. Deze oefeningen komen uit ons Laat je zien! doe boek (Week Tegen Pesten 2018).
- Maak met je (mentor)klas een frisse start met behulp van het lesmateriaal Happy new year – speciaal voor de Zilveren Weken – van Respect Foundation. Er is een lesbrief voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo.
- Doe de Sociale Shuffle (po). Een online tool die helpt de klas leuker en socialer te maken.
- Op deze website Grip op je groep – die hoort bij het gelijknamige boek – vind je extra gratis oefeningen (po)
Leestips
- Blog: Zilveren weken… met een zwarte rand – Over de zilveren weken na een lockdown. Door gedragsbioloog dr. Anco van Moolenbroek.
- Blog ‘Het loopt net even iets anders’ – Blog van Boaz Bijleveld over de Zilveren Weken.
- De Zilveren Weken– Boek Boaz Bijleveld. Een boek met praktische handvatten voor hoe je de Zilveren Weken vormgeeft. Boordevol spellen, energizers, cooperatieve werkvormen en evaluatievormen.
- Groepsdynamica in de klas– artikel van Stichting School & Veiligheid.
- Handboek positieve groepsvorming – Maya Bakker-De Jong & Ivo Mijland
- Het inspiratieboek voor De Gelukkige Klas– Natasja de Kroon en Ingrid Nagtzaam.
Kijktip
- Wouter Siebers (leerkracht, teamleider en gedragsspecialist in het primair onderwijs) maakte voor ons dit filmpje bij het Week Tegen Pesten-thema Laat je zien (2018). Hij geeft informatie en tips voor de Zilveren Weken. “Zie het als een pas op de plaats. Welk gedrag zie je bij de leerlingen na de vakantie? Kijk hoe je daar op in kunt spelen.”