Vanaf juli vind je hier het materiaal passend bij Grapje! Moet toch kunnen?! Tot die tijd staat het Buitensluiten? Uitgesloten!-materiaal nog online.
Hebben jullie de Week Tegen Pesten 2021 ook afgetrapt met ons openingsfilmpje? Het filmpje blijft ook ná de Week Tegen Pesten beschikbaar. Vijf ervaringsdeskundigen en een leraar vertellen over hun ervaringen met buitensluiten en pesten, welke gevolgen dat voor hen had en welke tips zij hebben voor leraren en leerlingen. Dit filmpje is te gebruiken als gespreksstarter om het thema Buitensluiten? Uitgesloten! bespreekbaar te maken met jouw klas. Het filmpje is geschikt voor bovenbouw po, vo en mbo. Wij raden aan om als leraar het filmpje eerst zelf te bekijken.
(Kijktijd 6 minuten)
Suggesties voor vragen na het kijken van het filmpje:
1. Welk verhaal heeft je het meest geraakt?
2. Vind je dat een leraar iets moet doen?
3. Wat kan deze dan doen volgens jou?
4. Wat kan je zelf doen om buitensluiten in de klas te voorkomen?
5. Heb jij wel eens zoiets meegemaakt zoals de kinderen vertellen in het filmpje?
6. Hoe gaan we met elkaar zorgen dat iedereen in onze klas erbij hoort?
Let op! Het kan zijn dat leerlingen onder de indruk zijn van het filmpje, en misschien niet direct zullen praten over wat hen bezighoudt. Vertel hen bij wie zij terecht kunnen als ze op een later moment willen praten. Dit kan jij zelf zijn als leraar, de eigen ouders, de mentor, intern begeleider, zorgcoördinator, het aanspreekpunt pesten of de vertrouwenspersoon. Je kunt de leerlingen ook de mogelijkheid vertellen om anoniem met iemand te praten bij de kindertelefoon.
Verder aan de de slag in de klas na de Week Tegen Pesten 2021? Veel van het lesmateriaal blijft ook na de Week tegen Pesten beschikbaar. Ook dit jaar is er weer gratis materiaal beschikbaar dat aansluit bij het thema van de Week Tegen Pesten. Met onderstaand materiaal rond het motto Buitensluiten? Uitgesloten! kun je direct gaan werken aan positief gedrag en een fijne sfeer in de klas. Er is materiaal voor po, vo en mbo.
Klik op jouw schoolsector om naar het materiaal te gaan dat daarbij past:
|
|
|
- De materialen worden aangeboden door verschillende organisaties. Als je op een materiaallink klikt, ga je naar de website van de betreffende organisatie. Daar lees je hoe je met het materiaal aan de slag kunt.
Materiaal po
Buitensluiten? Uitgesloten! Iedereen hoort erbij – Lespakket – Groep 1 t/m 8
Het lespakket ‘Buitensluiten? Uitgesloten! Iedereen hoort erbij’ van Stichting Omgaan met Pesten bestaat uit werkvormen, tips en tools. Werk samen aan een veilige en fijne groep waarin iedereen zichzelf kan, mag en durft te zijn. Het omgaan met verschillen en het groepsgevoel zijn de pijlers die de basis vormen van het lespakket. Uitgaan van de kracht van verschillen en werken aan een wij-gevoel in de groep zorgt ervoor dat buitensluiten is uitgesloten en iedereen zich welkom voelt. Want: Iedereen hoort erbij!
Buitensluiten? Uitgesloten! Iedereen hoort erbij>>
Complimenten! Niemand buitengesloten, iedereen hoort erbij – Spel
Een nieuw schooljaar en een nieuwe groep kinderen. De groepsdynamiek is dan belangrijk. Niemand buitensluiten, iedereen hoort erbij. Een positief en open groepsklimaat is waar je als leerkracht voor gaat. Een groep waarin iedere leerling het gevoel heeft er te mogen zijn. Een plek waar leerlingen voelen en ervaren dat zij onderdeel zijn van de groep, goed zijn zoals zij zijn en ruimte hebben om te oefenen en te experimenteren. Buitensluiten is een ernstige vorm van pestgedrag. Bij een groep willen horen is één van de basisbehoeften van de mens. Als je de toegang tot zo’n groep wordt ontzegd kan dit grote gevolgen hebben voor je zelfbeeld. Hoe jong of oud je ook bent. Complimenten hebben een positief effect op de groep én het individu. Het Complimentenspel heeft daarom iets waardevols voor je klaar staan: een aantal Complimenten-spelvormen die je in deze week kunt inzetten – en via een QR-code als video kunt bekijken – en gratis complimentenkaarten. Samen aan de slag, iedereen doet mee, iedereen straalt!
Dertien in een dozijn – Lesbrief – Groep 5 t/m 8
Een fijne groepssfeer verkleint de kans op pestgedrag. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig met kinderen filosoferen bijdraagt aan een positieve groepssfeer. Door met de kinderen uit je klas te filosoferen over bepaalde aspecten die horen bij een goed groepsklimaat kun je dit nog extra versterken. Met deze les van Filosovaardig ga je met de kinderen filosoferen over de voordelen van diversiteit. Je hebt allerlei soorten kinderen. Kinderen die sociaal heel sterk zijn en met iedereen wel overweg kunnen, maar ook kinderen die veel durven, kinderen die dol zijn op weetjes, creatieve kinderen, bescheiden kinderen, expressieve kinderen, etc. Juist de diversiteit maakt een groep kleurrijk. De startoefening van deze les maakt kinderen hiervan bewust. Daarna is er nog ruimte voor gesprek.
E-book Buitensluiten? Uitgesloten!
Dagelijks zijn er leerlingen die er niet bij mogen horen. En dagelijks hebben we dit als volwassenen niet in de gaten. Of we hebben het wel in de gaten maar geen idee hoe we hier invloed op kunnen uitoefenen. Misschien heb jij zelf ook wel ervaringen met buitengesloten worden? We praten er niet over, maar bijna iedereen voelt zich wel eens buitengesloten, er niet bij horen. Welke kinderen verschijnen er op je netvlies waarvan je weet dat zij buitengesloten worden of er niet bij horen en voor wie je niet datgene hebt kunnen betekenen, wat je graag had gewild? In het e-book Buitengesloten? Uitgesloten! van Klasse(n)Kracht® vind je praktische tips en werkvormen om met dit thema aan de slag te gaan. Nieuwsgierig?
E-book Buitensluiten? Uitgesloten!>>
Heb jij dat ook? – Lesbrief – Groep 1 t/m 5
Een fijne groepssfeer verkleint de kans op pestgedrag. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig met kinderen filosoferen bijdraagt aan een positieve groepssfeer. Door met de kinderen uit je klas te filosoferen over bepaalde aspecten die horen bij een goed groepsklimaat kun je dit nog extra versterken. Met deze les van Filosovaardig ga je daarom met de kinderen op zoek naar verbinding. Als je met iemand iets gemeenschappelijks hebt, dan ben je veel minder geneigd om die ander buiten te sluiten. Daarom gaan de kinderen bij deze les op zoek naar overeenkomsten met elkaar. Vervolgens gaan ze daarover in gesprek.
Hetzelfde, maar dan anders – Les
Erbij horen is belangrijk en buitensluiten is niet oké. Daar is iedereen het in grote lijnen wel mee eens. Jezelf zijn is daarin óók heel erg belangrijk. Maar is dat wel zo eenvoudig? Helemaal jezelf zijn is eigenlijk nog een stapje ingewikkelder dan we denken. In iedere groep gedraagt iedereen zich namelijk net een beetje anders. En hoewel je je echt ‘jezelf’ voelt en dingen doet die bij je passen zijn er toch steeds verschillen. Hoe weet je hoe je je gedragen moet? Wie bepaald dat? En hoe werkt groepsdruk eigenlijk? Hoe dat allemaal komt gaan we ontdekken in deze les van Respect Foundation.
Hetzelfde, maar dan anders – po versie>>
hetzelfde, maar dan anders – so versie>>
Kidsweek in de Klas – Lespakket – Groep 5/6 en 7/8
Wereld & Taal (een methode voor wereldoriëntatie en taal) en Samsam (methode burgerschap) slaan de handen ineen voor de Week tegen Pesten. Speciaal voor het thema Buitensluiten? Uitgesloten! is een lesplan samengesteld over de thema’s pesten, discriminatie en racisme. Met maar liefst zes gratis lessen behandel je kerndoelen voor burgerschap, wereldoriëntatie en taal. Het lesmateriaal is geschikt voor groep 5/6 en voor 7/8. Veel lesplezier!
Kwaliteiten-stickerspel
Inzicht krijgen in elkaars kwaliteiten draagt bij aan de vorming van een veilige en sociale sfeer in de groep. Het is fijn om te weten waar jouw kracht ligt en die van de ander maar ook waar je elkaar in kunt ondersteunen om onvermoede kwaliteiten naar boven te halen. Iedereen heeft kwaliteiten (en valkuilen). Zo zal je merken dat het Kwaliteiten-stickerspel van Meidenvenijn ertoe bijdraagt dat er meer begrip is voor elkaar en niemand buitenspel staat. Je kunt het gratis spel bestellen t/m 30 september. Daarna zal het spel (vanaf 11 oktober) enkel te bestellen zijn in de webshop van Meidenvenijn.
Lespakket Buitensluiten? Uitgesloten!
Voor de Week Tegen Pesten 2021 biedt Stichting Stop Pesten Nu het lespakket “Buitensluiten? Uitgesloten!”. Het lespakket bestaat uit informatie over buitensluiten als vorm van pestgedrag en twee activiteiten. Met de informatie kun je buitensluiten met jongeren op je school bespreekbaar maken. Wat is het; Wat is de impact; Hoe kun je het tegengaan? Met behulp van de activiteiten – het gezamenlijk maken van comics tegen pesten én in de vorm van een WhatsApp chat “do’s” en “don’ts” bedenken, bespreken en opschrijven over buitensluiting – kunnen leerlingen zelf samen afspraken maken tegen buitensluiten.
Lespakket Buitensluiten? Uitgesloten!>>
Olifantje Toet – Voorleesboek – Groep 1 en 2
Olifantje Toet was een heel lief, klein olifantje. Maar olifantje Toet was heel verdrietig. Hij werd gepest door de andere olifantjes. Olifantje Toet had namelijk een hele lange slurf. Nooit mocht hij meedoen met de spelletjes van de andere olifantjes. Maar dan gebeurt er iets bijzonders. Met het verhaal van Olifantje Toet maak je het thema Buitensluiten? Uitgesloten! bespreekbaar in de kleuterklassen. Luister en kijk mee naar de verrassende avonturen die Olifantje Toet met zijn lange slurf beleeft!
Week Tegen Pesten 2021: Buitensluiten? Uitgesloten! – Lesbrief – Groep 1 t/m 8
Bij KiVa werkt iedereen samen om er een fijne groep van te maken! Iedereen hoort erbij! We gaan uit van de kracht van de groep om er een fijne school van te maken. Hoe zorg je dat kinderen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar, voor hun klas, voor de school én voor zichzelf? Hoe kan je ervoor zorgen dat je samen met de kinderen een fijne sfeer in een groep versterkt? In deze lesbrief, die in het teken staat van de Week Tegen Pesten 2021, besteden we hier nog eens extra aandacht aan door middel van een aantal werkvormen die gericht zijn op de pijlers voor kennismaking, normen in de groep, diversiteit en verantwoordelijk online zijn.
Week Tegen Pesten 2021: Buitensluiten? Uitgesloten!>>
#welovesociety – Lesmateriaal – Groep 5 t/m 8
Verschillend en toch gelijk! Eindelijk weer samen in één klas. Tijd om elkaar opnieuw te leren kennen, want hoe goed ken jij je klasgenoten eigenlijk? Plaats je ze wel eens in een hokje? En hoe maak jij de verbinding met je klasgenoten die niet in dezelfde hokjes passen? Iedereen is anders, dat maakt het alleen maar leuk. Hoog tijd om aan de slag te gaan met het lesmateriaal van #welovesociety.
Werken aan de kracht van een veilige groep – Lesmateriaal – Onder-, midden- en bovenbouw
Pesten is verschrikkelijk. Het kan levens van kinderen voorgoed kapotmaken. Dus moet pesten ook op jouw school uitgesloten zijn. Niemand mag worden buitengesloten! De makers van de methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren geloven in de kracht van een sterke, sociaal veilige groep. Een groep waarin kinderen elkaar kennen en voor elkaar durven op te komen. Dat gaat niet vanzelf. Daar moet je dagelijks aan werken. Voor, tijdens én na de Week Tegen Pesten. Voor deze Week Tegen Pesten ontwikkelde Kwink een katern met achtergrondinformatie en tips. Inclusief een uniek Kwink-kwartet voor onderbouw, middenbouw én bovenbouw waarmee kinderen elkaar beter leren kennen.
Werken aan de kracht van een veilige groep>>
Werkvormen Buitensluiten? Uitgesloten! – Activerende werkvormen – Midden- en bovenbouw
De groepsdynamiek in het begin van het schooljaar zorgt vaak voor onrust en spanning bij leerlingen. Ze hebben elkaar lang niet gezien en de verhoudingen in de groep zijn veranderd. Vaak worden die zorgen in de eerste weken weggenomen. Vooral wanneer er met de groep aandacht is voor het proces van opnieuw kennismaken, er gewerkt wordt aan onderlinge groepsbinding en het proces in de groep op een zorgvuldige manier begeleid wordt. In het kader van de Week Tegen Pesten heeft Kieresoe een aantal actieve en activerende werkvormen bedacht die daarbij helpend zijn.
Werkvormen Buitensluiten? Uitgesloten!>>
Materiaal vo
Buitensluiten? Uitgesloten! Iedereen hoort erbij – Lespakket – Leerjaar 1 en 2
Het lespakket ‘Buitensluiten? Uitgesloten! Iedereen hoort erbij’ van Stichting Omgaan met Pesten bestaat uit werkvormen, tips en tools. Werk samen aan een veilige en fijne groep waarin iedereen zichzelf kan, mag en durft te zijn. Het omgaan met verschillen en het groepsgevoel zijn de pijlers die de basis vormen van het lespakket. Uitgaan van de kracht van verschillen en werken aan een wij-gevoel in de groep zorgt ervoor dat buitensluiten is uitgesloten en iedereen zich welkom voelt. Want: Iedereen hoort erbij!
Buitensluiten? Uitgesloten! Iedereen hoort erbij>>
Complimenten! Niemand buitengesloten, iedereen hoort erbij – Spel
Een nieuw schooljaar en een nieuwe groep kinderen. De groepsdynamiek is dan belangrijk. Niemand buitensluiten, iedereen hoort erbij. Een positief en open groepsklimaat is waar je als docent voor gaat. Een groep waarin iedere leerling het gevoel heeft er te mogen zijn. Een plek waar leerlingen voelen en ervaren dat zij onderdeel zijn van de groep, goed zijn zoals zij zijn en ruimte hebben om te oefenen en te experimenteren. Buitensluiten is een ernstige vorm van pestgedrag. Bij een groep willen horen is één van de basisbehoeften van de mens. Als je de toegang tot zo’n groep wordt ontzegd kan dit grote gevolgen hebben voor je zelfbeeld. Hoe jong of oud je ook bent. Complimenten hebben een positief effect op de groep én het individu. Het Complimentenspel heeft daarom iets waardevols voor je klaar staan: een aantal Complimenten-spelvormen die je in deze week kunt inzetten – en via een QR-code als video kunt bekijken – en gratis complimentenkaarten. Samen aan de slag, iedereen doet mee, iedereen straalt!
De kracht van verschillen in de klas – Les
Tumult maakte voor de Week Tegen Pesten de actuele les: ‘De kracht van verschillen in de klas’.
De les bestaat uit een kant-en-klare PowerPoint en een docenteninstructie. De PowerPoint kun je direct in de klas gebruiken. Of je past ‘m eerst naar wens aan. Met behulp van activerende en energieke werkvormen, onderzoeken de leerlingen in deze les de overeenkomsten en verschillen in jullie klas en hoe dit jullie als groep versterkt. Ze zien in dat de unieke eigenschappen en talenten van de leerlingen een groep krachtig maakt. Kortom, met deze les bevorder je een positief groepsgevoel en is buitensluiten uitgesloten!
De kracht van verschillen in de klas >>>
Hetzelfde, maar dan anders – Les
Erbij horen is belangrijk en buitensluiten is niet oké. Daar is iedereen het in grote lijnen wel mee eens. Jezelf zijn is daarin óók heel erg belangrijk. Maar is dat wel zo eenvoudig? Helemaal jezelf zijn is eigenlijk nog een stapje ingewikkelder dan we denken. In iedere groep gedraagt iedereen zich namelijk net een beetje anders. En hoewel je je echt ‘jezelf’ voelt en dingen doet die bij je passen zijn er toch steeds verschillen. Hoe weet je hoe je je gedragen moet? Wie bepaald dat? En hoe werkt groepsdruk eigenlijk? Hoe dat allemaal komt gaan we ontdekken in deze les van Respect Foundation.
Hetzelfde, maar dan anders – vo versie>>
hetzelfde, maar dan anders – so versie>>
Jezelf zijn is stoer – Les
Zeg nou eerlijk… wie wil er nou niet stoer gevonden worden? Als je stoer bent, dan hoor je erbij, toch? Kinderen worden helaas nog te vaak buitengesloten vanwege dat zij anders zijn, of het nu gaat om gender, seksuele oriëntatie, een beperking of etniciteit. Met de speciale les ‘JEZELF ZIJN IS STOER’ voor de Week Tegen Pesten hoopt Museum De Voorde een bijdrage te leveren aan meer begrip voor elkaar en anders durven zijn – want ‘stoer zijn’ kan in verschillende vormen en maten. En wie echt stoer is, sluit niemand buiten. Met behulp van deze interactieve les inspireer jij je leerlingen om zichzelf te zijn en te blijven en anderen en ‘anders’ te accepteren zoals zij zijn. Want iedereen is stoer op zijn eigen manier. De les is gebaseerd op de familietentoonstelling ‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’, nog te bezoeken in Museum De Voorde Zoetermeer tot eind maart 2022.
Kwaliteiten-stickerspel
Inzicht krijgen in elkaars kwaliteiten draagt bij aan de vorming van een veilige en sociale sfeer in de groep. Het is fijn om te weten waar jouw kracht ligt en die van de ander maar ook waar je elkaar in kunt ondersteunen om onvermoede kwaliteiten naar boven te halen. Iedereen heeft kwaliteiten (en valkuilen). Zo zal je merken dat het Kwaliteiten-stickerspel van Meidenvenijn ertoe bijdraagt dat er meer begrip is voor elkaar en niemand buitenspel staat. Je kunt het gratis spel bestellen t/m 30 september. Daarna zal het spel (vanaf 11 oktober) enkel te bestellen zijn in de webshop van Meidenvenijn.
Lespakket Buitensluiten? Uitgesloten!
Voor de Week Tegen Pesten 2021 biedt Stichting Stop Pesten Nu het lespakket “Buitensluiten? Uitgesloten!”. Het lespakket bestaat uit informatie over buitensluiten als vorm van pestgedrag en twee activiteiten. Met de informatie kun je buitensluiten met jongeren op je school bespreekbaar maken. Wat is het; Wat is de impact; Hoe kun je het tegengaan? Met behulp van de activiteiten – het gezamenlijk maken van comics tegen pesten én in de vorm van een WhatsApp chat “do’s” en “don’ts” bedenken, bespreken en opschrijven over buitensluiting – kunnen leerlingen zelf samen afspraken maken tegen buitensluiten.
Lespakket Buitensluiten? Uitgesloten!>>
Machteloos – Dilemmagame
Gedurende de Week Tegen Pesten (27 september t/m 1 oktober) biedt VRIEND&VIJAND jou de mogelijkheid gratis met jouw leerlingen de dilemmagame Machteloos te spelen. In deze game staan leerlingen voor verschillende keuzes nadat een foto van een klasgenoot is rondgestuurd op school. Sturen ze de foto’s door, gaan ze naar een docent, of negeren ze de situatie? Vinden ze het slachtoffer zelf verantwoordelijk, of vinden ze dat ze moeten helpen? Met deze dilemmagame start je het gesprek over online veiligheid en kijk je samen met je leerlingen naar hoe je dit met elkaar kunt verbeteren. Op deze manier werk je aan een beter klassenklimaat, waar er bewustzijn is over online omgangsvormen, om buitensluiting uit te sluiten! Meld je aan vóór 20 september 2021 en ontvang het gratis lesmateriaal en instructie over hoe je de game kunt spelen.
#welovesociety – Lesmateriaal – Klas 1 en 2
Verschillend en toch gelijk! Denken in hokjes en vooroordelen, hoe kom je samen tot het beste resultaat zonder vast te zitten in een hokje. Door in gesprek te gaan met je klasgenoten en je bewust te zijn van je eigen rol, kan je voorkomen dat iemand wordt buitengesloten. Hoog tijd om aan de slag te gaan met het lesmateriaal van #welovesociety.
Werkvormen Buitensluiten? Uitgesloten! – Activerende werkvormen
Voordat een nieuw schooljaar begint maken veel leerlingen zich zorgen over de (nieuwe) groep waar ze in terecht komen. Zal ik er wel bij horen? Zal ik klasgenoten vinden die ik aardig vind en die ook met mij een klik hebben? Wat zijn geschreven en ongeschreven regels? Vaak worden die zorgen in de eerste weken weggenomen. Vooral wanneer er met de groep aandacht is voor het proces van kennismaken, er gewerkt wordt aan onderlinge groepsbinding en de groepsdynamiek op een zorgvuldige manier begeleid wordt. In het kader van de Week Tegen Pesten heeft Kieresoe een aantal actieve en activerende werkvormen bedacht en op een rijtje gezet die hierbij helpend zijn.
Werkvormen Buitensluiten? Uitgesloten!>>
Materiaal mbo
Echt Nep – Lessen – niveau 12 en niveau 34
Echt Nep zorgt ervoor dat jongeren zich realiseren dat ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ‘online samenleving’. Zij worden zich bewust van hun eigen internetgedrag én leren zich te verplaatsen in anderen die met hun gedrag te maken krijgen. Met de opkomst van internet en sociale media is ook de vrijheid om dingen online te delen, toegenomen. Iedereen kan tegenwoordig iets op internet plaatsen. Ook vervelende dingen. Denk bijvoorbeeld aan nare opmerkingen over anderen, of zelfs buitensluiting van andere jongeren omdat zij “anders” zijn. Vaak zien jongeren niet in dat zij doen aan wij-zij denken of zondebokdenken, of wat de gevolgen van buitensluiting zijn. Het is daarom belangrijk dat jongeren leren hoe zij met de verantwoordelijkheid die het internet met zich meebrengt, omgaan. De PlusModule Echt Nep van Codename Future maakt jongeren bewust van hun (online) gedrag. Wat zeg jij op internet? Wat doe je als je het gevoel hebt dat een ander wordt buitengesloten? Hoe zorg jij voor een positief en veilig groepsklimaat, zowel in de klas als online?
Hetzelfde, maar dan anders – Les
Erbij horen is belangrijk en buitensluiten is niet oké. Daar is iedereen het in grote lijnen wel mee eens. Jezelf zijn is daarin óók heel erg belangrijk. Maar is dat wel zo eenvoudig? Helemaal jezelf zijn is eigenlijk nog een stapje ingewikkelder dan we denken. In iedere groep gedraagt iedereen zich namelijk net een beetje anders. En hoewel je je echt ‘jezelf’ voelt en dingen doet die bij je passen zijn er toch steeds verschillen. Hoe weet je hoe je je gedragen moet? Wie bepaald dat? En hoe werkt groepsdruk eigenlijk? Hoe dat allemaal komt gaan we ontdekken in deze les van Respect Foundation.
Kennismakers – Lesmateriaal
De studenten in jouw groep hebben allemaal hun eigen kennis, achtergrond en ervaringen. Wanneer je een groep wilt creëren waarin iedereen erbij hoort, een plek heeft en zich welkom voelt, start dan met de persoonlijke ontmoeting. Stichting School & Veiligheid ontwikkelde voor de mbo-campagne SAMEN ZIJN WIJ IEDEREEN het lesmateriaal ‘Kennismakers’. Studenten ontdekken dat er verschillen zijn, maar zeker ook overeenkomsten. Daarmee leggen ze de basis voor een sfeer van samenwerken en respect hebben voor elkaar. De kennismakers sluiten naadloos aan bij het motto van de Week Tegen Pesten: Buitensluiten? Uitgesloten!
Kwaliteiten-stickerspel
Inzicht krijgen in elkaars kwaliteiten draagt bij aan de vorming van een veilige en sociale sfeer in de groep. Het is fijn om te weten waar jouw kracht ligt en die van de ander maar ook waar je elkaar in kunt ondersteunen om onvermoede kwaliteiten naar boven te halen. Iedereen heeft kwaliteiten (en valkuilen). Zo zal je merken dat het Kwaliteiten-stickerspel van Meidenvenijn ertoe bijdraagt dat er meer begrip is voor elkaar en niemand buitenspel staat. Je kunt het gratis spel bestellen t/m 30 september. Daarna zal het spel (vanaf 11 oktober) enkel te bestellen zijn in de webshop van Meidenvenijn.
Machteloos – Dilemmagame
Gedurende de Week Tegen Pesten (27 september t/m 1 oktober) biedt VRIEND&VIJAND jou de mogelijkheid gratis met jouw studenten de dilemmagame Machteloos te spelen. In deze game staan studenten voor verschillende keuzes nadat een foto van een klasgenoot is rondgestuurd op school. Sturen ze de foto’s door, gaan ze naar een docent, of negeren ze de situatie? Vinden ze het slachtoffer zelf verantwoordelijk, of vinden ze dat ze moeten helpen? Met deze dilemmagame start je het gesprek over online veiligheid en kijk je samen met je studenten naar hoe je dit met elkaar kunt verbeteren. Op deze manier werk je aan een beter klassenklimaat, waar er bewustzijn is over online omgangsvormen, om buitensluiting uit te sluiten! Meld je aan vóór 20 september 2021 en ontvang het gratis lesmateriaal en instructie over hoe je de game kunt spelen.
#welovesociety – Lesmateriaal
Verschillend en toch gelijk! Denken in hokjes en vooroordelen, hoe kom je samen tot het beste resultaat zonder vast te zitten in een hokje. Door in gesprek te gaan met je klasgenoten en je bewust te zijn van je eigen rol, kan je voorkomen dat iemand wordt buitengesloten. Hoog tijd om aan de slag te gaan met het lesmateriaal van #welovesociety.
Werkvormen Buitensluiten? Uitgesloten! – Activerende werkvormen
Voordat een nieuw schooljaar begint maken veel studenten zich zorgen over de (nieuwe) groep waar ze in terecht komen. Zal ik er wel bij horen? Zal ik klasgenoten vinden die ik aardig vind en die ook met mij een klik hebben? Wat zijn geschreven en ongeschreven regels? Wat wordt er van mij verwacht? Vaak worden die zorgen in de eerste weken weggenomen. Vooral wanneer er met de groep er aandacht is voor het proces van kennismaken, er gewerkt wordt aan onderlinge groepsbinding en de groepsdynamiek op een zorgvuldige manier begeleid wordt. In het kader van de Week Tegen Pesten heeft Kieresoe een aantal actieve en activerende werkvormen bedacht en op een rijtje gezet.
Werkvormen Buitensluiten? Uitgesloten!>>