• Initiatief van Stichting School & Veiligheid
  • Persberichten & beeldmateriaal
  • Partners 2022
  • De Zilveren Weken
  • Blogs
  • Grapje! Moet toch kunnen?!
  • Lesmateriaal
  • Doe mee!
  • Veelgestelde vragen
  • Adviespunt
Skip to content
Our logo

Week tegen pesten

 

  • De Zilveren Weken
  • Blogs
  • Grapje! Moet toch kunnen?!
  • Lesmateriaal
  • Doe mee!
  • Veelgestelde vragen
  • Adviespunt
Menu
  1. Home
  2. »
  3. Lesmateriaal Grapje! Moet toch kunnen?!
Our logo
  1. Home
  2. »
  3. Lesmateriaal Grapje! Moet toch kunnen?!
 

Lesmateriaal Grapje! Moet toch kunnen?!

De Week Tegen Pesten 2022 is voorbij. Wat doen jullie ná deze week? Veel van het Grapje! Moet toch kunnen?!-lesmateriaal kun je ook na de Week Tegen Pesten nog gebruiken.

Let op: Mocht een link niet (meer) werken, neem dan contact op met de organisatie die het materiaal gemaakt heeft.


Hebben jullie de Week Tegen Pesten 2022 ook afgetrapt met ons openingsfilmpje? Het filmpje blijft ook ná de Week Tegen Pesten beschikbaar. We zijn naar verschillende scholen gegaan om met kinderen, jongeren en twee leraren te praten over grapjes, pesten en plagen. Dit filmpje is te gebruiken als gespreksstarter om het thema Grapje Moet toch kunnen?! bespreekbaar te maken met jouw klas. Het filmpje is geschikt voor bovenbouw po, vo en mbo. Wij raden aan om als leraar het filmpje eerst zelf te bekijken. (Kijktijd 5 minuten)

Suggesties voor vragen na het kijken van het filmpje:

1. Wanneer vind jij een grapje te ver gaan?
2. Wat voel je zelf als een grapje te ver gaat voor jou? En hoe merk je dat aan iemand anders?
3. Wat kun je doen als je merkt dat een grapje niet meer leuk is?
4. Wat maakt het vaak zo moeilijk om een grens aan te geven als er een grapje over je wordt gemaakt?
5. Hoe kan de leraar hierbij helpen? Wat is volgens jou de rol van de leraar?
6. Wat vind jij belangrijk om af te spreken met de klas om het leuk te houden voor iedereen? Hoe zorg je samen voor een veilige sfeer?
7. Hoe kun je deze afspraken levend houden met je klas, gedurende het schooljaar?

Let op: Het kan zijn dat leerlingen zelf te maken hebben (gehad) met pijnlijke of kwetsende grapjes of opmerkingen, en misschien niet direct willen vertellen wat hun bezighoudt. Vertel hen bij wie zij terecht kunnen als ze op een later moment willen praten. Dit kan jij zelf zijn als leraar, de eigen ouders, de mentor, intern begeleider, zorgcoördinator, het aanspreekpunt pesten of de vertrouwenspersoon. Je kunt de leerlingen ook de mogelijkheid vertellen om anoniem met iemand te praten bij de De Kindertelefoon of ze verwijzen naar de website van Pestweb.

 


Verder aan de de slag in de klas na de Week Tegen Pesten 2022? Veel van het lesmateriaal blijft ook na de Week tegen Pesten beschikbaar. Ook dit jaar is er weer gratis materiaal beschikbaar dat aansluit bij het thema van de Week Tegen Pesten. Met onderstaand materiaal rond het motto Grapje! Moet toch kunnen?! kun je direct gaan werken aan positief gedrag en een fijne sfeer in de klas. Er is materiaal voor po, vo en mbo.

Klik op jouw schoolsector om naar het materiaal te gaan dat daarbij past:

  • De materialen worden aangeboden door verschillende organisaties. Als je op een materiaallink klikt, ga je naar de website van de betreffende organisatie. Daar lees je hoe je met het materiaal aan de slag kunt.

 


Materiaal po

Complimentenspel – Les

Grapje! Moet toch kunnen? Wanneer je samen zorgt voor een gezellig en veilig groepsklimaat is het makkelijker om af te stemmen wanneer een grapje ook écht leuk is. Een groep waarin lachen en plezier hebben zorgt voor verbinding en betrokkenheid en een positieve norm zet. Het is belangrijk om oog te hebben voor jezelf en goed af te stemmen op de ander. Grapje! Moet toch kunnen?! brengt het gesprek op gang over plezier, veiligheid, grenzen, weerbaarheid, maar ook over verschillende meningen en opvattingen: Is iets grappig of grensoverschrijdend? En wie bepaalt dat eigenlijk? Het Complimentenspel biedt leuke, veilige en speelse spelvormen om op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan en vooral op elkaar af te stemmen met een stralende lach. Deze download is inclusief gratis complimentenkaarten. Lekker aan de slag dus!

Complimentenspel>>

 


De ‘G’ van Grapje – Les

In de ‘G’ van Grapje bespreken we aan de hand van het 5G-model wat er gebeurt als er grapjes worden gemaakt. Hoe denken jij en je klasgenoten erover en wat voelen jullie erbij? Wat zou je doen als je vindt dat het niet zo’n leuk grapje is en wat zou er kunnen gebeuren als je er iets van zou zeggen? Het 5G-model maakt onderdeel uit van de lessenreeks van het anti-pestprogramma ‘Meidenvenijn is niet fijn!’. Het fraai geïllustreerde 5G-model voor op het digibord gaat gepaard met een werkblad en korte handleiding. Meld je aan voor de ‘G’ van Grapje en ontvang vanaf begin september een link naar de materialen via het door jouw opgegeven mailadres.

De ‘G’ van Grapje>>

 


Dolfje Weerwolfje tegen pesten– Lespakket – Groep 4 t/m 6

Met dit lespakket gaat jouw klas samen met Dolfje Weerwolfje (en zijn vrienden) met het thema van de Week Tegen Pesten aan de slag. In dit lespakket vind je vijf activiteiten die je in groep 4, 5 of 6 kunt uitvoeren, met als doel een fijne, veilige sfeer in de klas te bevorderen. Pesten en het thema ‘Grapje’ wordt zo op een speelse manier bespreekbaar gemaakt. De activiteiten kunnen los van elkaar gedaan worden. Ook vind je in dit lespakket meer informatie over de wedstrijd die Dolfje Weerwolfje en Paul van Loon initiëren en die op 26 september van start gaat.

Dolfje Weerwolfje tegen pesten>>

 


Geintje natuurlijk! – Les – Groep 6 t/m 8

Humor is heel divers. Niet iedereen vindt hetzelfde leuk. De één kan keihard lachen als iemand uitglijdt over een bananenschil hoewel de ander juist de slappe lach krijgt van een goede, slimme woordgrap. En verschillende (sub)culturen hebben ook verschillende vormen van humor. In deze les van Respect Foundation gaan we humor onderzoeken. Wat is het en waar komt jouw smaak voor bepaalde grappen vandaan? Wanneer is iets een ‘goede’ of juist ‘slechte’ grap? Mag alles onder het mom van ‘grapje’ zomaar? En wat doe je als je iets echt niet oké vindt? Ga aan de slag met al jullie verschillende meningen en deel vooral wat je zelf grappig vindt want, (heel belangrijk) lachen is hartstikke gezond!

Geintje natuurlijk!>>

 


Grapje – E-book

Opsluiten in de wc, iets kapot maken, jas verstoppen, fietsband leeg draaien en het ventiel weggooien, en dit alles onder het mom van Grapje! In dit e-book van Klasse(n)kracht krijg je handvatten om samen met je klas dit thema te onderzoeken. Onderzoek met elkaar wanneer iets een grapje is en wanneer niet.

Grapje e-book>>

 

 


Grapje moet toch kunnen – Katern

Kwink is de methode voor sociaal-emotioneel leren. Onderdeel van sociaal-emotioneel leren (SEL) is het preventief werken aan SEL om pesten te voorkomen. Dat is de reden dat Kwintessens dit gratis katern graag aan alle scholen aanbiedt. Passend bij het thema van de Stichting School & Veiligheid: “Grapje! Moet toch kunnen?!”. Plagen kan leuk zijn. Een grapje ook. Maar als plagen pesten wordt, is het allesbehalve een grapje. Dan wordt het structureel en is vaak één kind slachtoffer van een pester die gesteund wordt door meelopers. Dat mogen we nooit accepteren! Dat is het thema van de Week Tegen Pesten. In dit katern vind je achtergrondinformatie en tips voor alle groepen in de school. Veel succes!

 

Kwink… & de Week Tegen Pesten>>


KiVa – Lesbrief

Bij KiVa werken we samen om er een fijne groep van te maken! Iedereen hoort erbij! Grapjes zijn leuk, en lachen is gezond. Toch hebben grapjes ook een andere kant en kunnen ze kwetsend zijn. Grappen rekken de normen in de groep soms op: het grapje geeft dan aan wat normaal is, of wat er wel en niet kan. Hoe ga je daarmee om en zorg je samen voor een goede sfeer? Met deze speciale lesbrief voor de Week Tegen Pesten 2022 besteed je hier samen met de kinderen op een leuke manier aandacht aan. Grapjes maken moet beter kunnen, toch?!

KiVa-lesbrief>>

 


Kletskaartjes over grapjes en pesten – Gesprekstool

Grapjes kunnen bijdragen aan een fijne sfeer in de groep. Samen lachen en plezier hebben zorgt voor verbinding en betrokkenheid. Maar grapjes zijn niet altijd leuk en kunnen anderen ook pijn doen. Met de kletskaartjes ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ ga je hierover in gesprek met je leerlingen. Deze kaartjes zijn speciaal door Stichting School & Veiligheid ontwikkeld voor de Week tegen Pesten 2022, maar kunnen het hele jaar door worden gebruikt.

Kletskaartjes over grapjes en pesten>>

 


Pesten is geen grapje – Lesmateriaal – Groep 1 t/m 4 – met prentenboek van Roxeanne Hazes

Pesten is geen grapje! Daarover gaat het gratis prentenboek ‘Grapje!’ van Roxeanne Hazes. Roxeanne: ‘Ik weet helaas hoe het voelt om gepest te worden. Dat moet echt stoppen! Dat laat ik ook zien in ‘Grapje!’ Daarin wordt Ziva, een zebra zonder strepen,  al op de eerste schooldag getreiterd door klasgenoot Leeuw. De andere klasgenoten lachen met hem mee en zo wordt het pestgedrag van Leeuw steeds erger. Totdat Ziva, met hulp van buurvrouw Uil, ingrijpt en de klas een verrassende ontdekking doet…

Bij dit prentenboek horen lessuggesties voor de groepen 1 t/m 4; geordend rond zes werkvormen: interactief voorlezen, spelen, maken/doen, vertellen, zingen en afspraken om pesten te voorkómen. Gemaakt in samenwerking met stoppestennu.nl en onzewereldboeken.nl.

Pesten is geen grapje >>

 


PestenBingo – Spel – Groep 4 t/m 8 – po en so

Speel PestenBingo om de sociale veiligheid te vergroten en te waarborgen door ongewenst gedrag en pesten te herkennen en gewenst gedrag te stimuleren. Lang voordat we van pesten spreken zijn er namelijk al tientallen signalen van ongewenst gedrag zichtbaar die erop wijzen dat er iets gaande is in een groep. Het is belangrijk deze signalen te herkennen, zichtbaar en bespreekbaar te maken. De PestenBingo leert de leerlingen gewenst gedrag, ongewenst gedrag en pesten waar te nemen en te herkennen. Tevens levert het de leerkracht een schat aan informatie op over wat er speelt in de groep. Deze speciale edititie PestenBingo is ontwikkeld door Met aandacht voor pesten en gebaseerd op het thema Grapje! Moet toch kunnen?!

PestenBingo>>

 


Stichting Omgaan met Pesten – Lespakket – Groep 1 t/m 8

Met het lespakket van Stichting Omgaan met Pesten kun je direct aan de slag! Het staat boordevol werkvormen, tips en tools die bijdragen aan een positief groepsgevoel. Daarnaast ga je aan de slag met sociaal emotionele vaardigheden rondom het thema ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ Want wanneer is een grapje nou leuk, en wanneer niet meer? En hoe maak je dat aan elkaar duidelijk? Dit (en nog veel méér!) komt uitgebreid aan bod in dit lespakket.

Stichting Omgaan met Pesten>>

 


Wanneer is iets een grapje? – Les – Groep 5/6 en 7/8

Wereld & Taal (een geïntegreerde methode voor wereldoriëntatie en taal) en Samsam (methode burgerschap) slaan de handen ineen voor de Week Tegen Pesten. Speciaal voor het thema ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ is een lesplan samengesteld. Een mop vertellen, gieren om klunzige acties of expres jezelf voor paal zetten. Grapjes maken doen we allemaal! Maar grappen pakken ook weleens minder goed uit… Hoe weet je eigenlijk wanneer iets een goede grap is of juist kwetsend? In dit lesplan leer je dankzij een interview met comedian Howard Komproe, filmpjes, opdrachten en een verwerkingsopdracht alles over de grens van een grapje! Veel lesplezier!

Wanneer is iets een grapje?>>

 


Materiaal vo

Complimentenspel – Les

Grapje! Moet toch kunnen? Wanneer je samen zorgt voor een gezellig en veilig groepsklimaat is het makkelijker om af te stemmen wanneer een grapje ook écht leuk is. Een groep waarin lachen en plezier hebben zorgt voor verbinding en betrokkenheid en een positieve norm zet. Het is belangrijk om oog te hebben voor jezelf en goed af te stemmen op de ander. Grapje! Moet toch kunnen?! brengt het gesprek op gang over plezier, veiligheid, grenzen, weerbaarheid, maar ook over verschillende meningen en opvattingen: Is iets grappig of grensoverschrijdend? En wie bepaalt dat eigenlijk? Het Complimentenspel biedt leuke, veilige en speelse spelvormen om op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan en vooral op elkaar af te stemmen met een stralende lach. Deze download is inclusief gratis complimentenkaarten. Lekker aan de slag dus!

Complimentenspel>>

 


De Fruitmachine – Online game

‘Hoe kan Batman ervoor zorgen dat er geen seksistische grappen worden gemaakt in de bibliotheek?’ Los vraagstukken op en wakker creatief denken aan met de FRUITMACHINE. Speel gratis de game  van Critical Mass tijdens de Week Tegen Pesten 26-30 september 2022. Met de Fruitmachine wakker je creatief nadenken aan door ‘out of the box’ in gesprek te gaan over wat er speelt bij jouw leerlingen. Na de hoe-kunnen-we-zorgen-dat vragen ga je aan de slag met real-life casussen rondom het thema ‘grapje’. Hiermee ga je op een open en veilige manier het gesprek aan over pestgedrag, oplossingen en gedeelde normen in het klaslokaal. Doe jij mee? Meld je aan vóór 12 september.

De Fruitmachine>>

 


De ‘G’ van Grapje – Les

In de ‘G’ van Grapje bespreken we aan de hand van het 5G-model wat er gebeurt als er grapjes worden gemaakt. Hoe denken jij en je klasgenoten erover en wat voelen jullie erbij? Wat zou je doen als je vindt dat het niet zo’n leuk grapje is en wat zou er kunnen gebeuren als je er iets van zou zeggen? Het 5G-model maakt onderdeel uit van de lessenreeks van het anti-pestprogramma ‘Meidenvenijn is niet fijn!’. Het fraai geïllustreerde 5G-model voor op het digibord gaat gepaard met een werkblad en korte handleiding. Meld je aan voor de ‘G’ van Grapje en ontvang vanaf begin september een link naar de materialen via het door jouw opgegeven mailadres.

De ‘G’ van Grapje>>

 


Een grapje of homofobie? – Omroep HUMAN – Lespakket

Grapje moet toch kunnen? Maar wanneer gaat een grapje te ver? Wanneer begint een grapje te grenzen aan discriminatie of homofobie? In dit door omroep HUMAN (bekend van o.a. Klassen) gemaakte lespakket ga je met de groep in discussie over waar deze grens ligt. Aan de hand van een fragment van het programma ‘Know Shit’ neemt de groep dit thema onder de loep. Mogen er grapjes gemaakt worden over iemands seksualiteit? Hoe voelt het om in de schoenen te staan van iemand die een vervelende ervaring heeft gehad met een ‘grapje’? En wat zou je kunnen doen om te voorkomen dat een grapje te ver gaat?

Een grapje of homofobie>>

 


Geintje natuurlijk! – Les

Humor is heel divers. Niet iedereen vindt hetzelfde leuk. De één kan keihard lachen als iemand uitglijdt over een bananenschil hoewel de ander juist de slappe lach krijgt van een goede, slimme woordgrap. En verschillende (sub)culturen hebben ook verschillende vormen van humor. In deze les van Respect Foundation gaan we humor onderzoeken. Wat is het en waar komt jouw smaak voor bepaalde grappen vandaan? Wanneer is iets een ‘goede’ of juist ‘slechte’ grap? Mag alles onder het mom van ‘grapje’ zomaar? En wat doe je als je iets echt niet oké vindt? Ga aan de slag met al jullie verschillende meningen en deel vooral wat je zelf grappig vindt want, (heel belangrijk) lachen is hartstikke gezond!

Geintje natuurlijk!>>

 


Kletskaartjes over grapjes en pesten – Gesprekstool

Grapjes kunnen bijdragen aan een fijne sfeer in de groep. Samen lachen en plezier hebben zorgt voor verbinding en betrokkenheid. Maar grapjes zijn niet altijd leuk en kunnen anderen ook pijn doen. Met de kletskaartjes ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ ga je hierover in gesprek met je leerlingen. Deze kaartjes zijn speciaal door Stichting School & Veiligheid ontwikkeld voor de Week tegen Pesten 2022, maar kunnen het hele jaar door worden gebruikt.

Kletskaartjes over grapjes en pesten>>

 


Spijt! – Stripboek

In 1996 schreef Carry Slee Spijt!, een jeugdboek met een toen zeer actueel thema: pesten. Nu, 26 jaar (en 50 drukken!) later, is er een nieuwe uitgave van Spijt!: een stripboek. Hetzelfde verhaal voor een hele nieuwe generatie. Ook in deze uitgave wordt gefocust op Jochem, die gepest wordt en met wie flauwe grappen uitgehaald worden. Maar niet alleen zijn klasgenoten pesten hem, ook hun mentor maakt grapjes over Jochems gewicht. Maar zijn het wel grapjes? Wanneer is iets een grap en wanneer wordt er een lijn overschreden? In deze strip zie je wat er kan gebeuren als pesten te ver gaat. Speciaal voor de Week Tegen Pesten kun je lesmateriaal en een poster downloaden op de website.

Lesmateriaal Spijt!>>

 


Stichting Omgaan met Pesten – Lespakket

Met het lespakket van Stichting Omgaan met Pesten kun je direct aan de slag! Het staat boordevol werkvormen, tips en tools die bijdragen aan een positief groepsgevoel. Daarnaast ga je aan de slag met sociaal emotionele vaardigheden rondom het thema ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ Want wanneer is een grapje nou leuk, en wanneer niet meer? En hoe maak je dat aan elkaar duidelijk? Dit (en nog veel méér!) komt uitgebreid aan bod in dit lespakket.

Stichting Omgaan met Pesten>>

 


Waar ligt jouw grens? – Les

De een vindt het leuk om grapjes te maken. De ander staat liever niet in de spotlight. Hoe willen de leerlingen dat andere mensen met hen omgaan? Wanneer is een grapje leuk? En wanneer gaat het te ver? Waar ligt die grens? In deze les van Tumult laat je leerlingen een gebruiksaanwijzing over zichzelf maken om na te denken over hun grenzen. De les bestaat uit een kant-en-klare interactieve PowerPoint en een docenteninstructie. De PowerPoint kun je direct in de klas gebruiken.

Waar ligt jouw grens?>>

 


 

Materiaal mbo

 

De Fruitmachine – Online game

‘Hoe kan Batman ervoor zorgen dat er geen seksistische grappen worden gemaakt in de bibliotheek?’ Los vraagstukken op en wakker creatief denken aan met de FRUITMACHINE. Speel gratis de game  van Critical Mass tijdens de Week Tegen Pesten 26-30 september 2022. Met de Fruitmachine wakker je creatief nadenken aan door ‘out of the box’ in gesprek te gaan over wat er speelt bij jouw leerlingen. Na de hoe-kunnen-we-zorgen-dat vragen ga je aan de slag met real-life casussen rondom het thema ‘grapje’. Hiermee ga je op een open en veilige manier het gesprek aan over pestgedrag, oplossingen en gedeelde normen in het klaslokaal. Doe jij mee? Meld je aan vóór 12 september.

De Fruitmachine>>

 


De ‘G’ van Grapje – Les

In de ‘G’ van Grapje bespreken we aan de hand van het 5G-model wat er gebeurt als er grapjes worden gemaakt. Hoe denken jij en je klasgenoten erover en wat voelen jullie erbij? Wat zou je doen als je vindt dat het niet zo’n leuk grapje is en wat zou er kunnen gebeuren als je er iets van zou zeggen? Het 5G-model maakt onderdeel uit van de lessenreeks van het anti-pestprogramma ‘Meidenvenijn is niet fijn!’. Het fraai geïllustreerde 5G-model voor op het digibord gaat gepaard met een werkblad en korte handleiding. Meld je aan voor de ‘G’ van Grapje en ontvang vanaf begin september een link naar de materialen via het door jouw opgegeven mailadres.

De ‘G’ van Grapje>>

 


Een grapje of discriminatie? – Omroep HUMAN – Lespakket

Grapje moet toch kunnen? Maar wanneer gaat een grapje te ver? Wanneer begint een grapje te grenzen aan discriminatie of homofobie? In dit door omroep HUMAN (bekend van o.a. Klassen) gemaakte lespakket ga je met de groep in discussie over waar deze grens ligt. Aan de hand van een fragment van het programma ‘Over Kleur Gesproken’ neemt de groep dit thema onder de loep. Mogen er grapjes gemaakt worden over iemands etniciteit? Hoe voelt het om in de schoenen te staan van iemand die een vervelende ervaring heeft gehad met een ‘grapje’? En wat zou je kunnen doen om te voorkomen dat een grapje te ver gaat?

Een grapje of discriminatie>>

 


Geintje natuurlijk! – Les

Humor is heel divers. Niet iedereen vindt hetzelfde leuk. De één kan keihard lachen als iemand uitglijdt over een bananenschil hoewel de ander juist de slappe lach krijgt van een goede, slimme woordgrap. En verschillende (sub)culturen hebben ook verschillende vormen van humor. In deze les van Respect Foundation gaan we humor onderzoeken. Wat is het en waar komt jouw smaak voor bepaalde grappen vandaan? Wanneer is iets een ‘goede’ of juist ‘slechte’ grap? Mag alles onder het mom van ‘grapje’ zomaar? En wat doe je als je iets echt niet oké vindt? Ga aan de slag met al jullie verschillende meningen en deel vooral wat je zelf grappig vindt want, (heel belangrijk) lachen is hartstikke gezond!

Geintje natuurlijk!>>

 


Lesmateriaal vorig jaar

  • Lesmateriaal Week Tegen Pesten 2021 ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’

 

Print

Contact

Stichting School & Veiligheid
Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht

weektegenpesten@schoolenveiligheid.nl

Snel naar

  • Doe mee!
  • Inspireer Mij Mail
  • Veelgestelde vragen

Inspireer mij!

  • Inspireer-mij-mail

    Ontvang 1 x per maand een dosis inspiratie voor een positieve sfeer in de klas in je mailbox. Tips, ideeën, filmpjes en (les)suggesties om pesten tegen te gaan en inspiratie in bredere zin; die aanzet tot nadenken, die ontroert of waar je om moet lachen.Lees verder

    Inspireer-mij-mail
  • Cookie disclaimer