• Powered by Stichting School & Veiligheid
  • Persberichten & beeldmateriaal
  • Partners 2020
  • Over de Week Tegen Pesten
  • Terugblik 2020
  • Lesmateriaal
  • Blogs
  • Helpdesk
Skip to content
Our logo

Week tegen pesten

 

  • Over de Week Tegen Pesten
  • Terugblik 2020
  • Lesmateriaal
  • Blogs
  • Helpdesk
Menu
  1. Home
  2. »
  3. Lesmateriaal Samen aan zet
Our logo
  1. Home
  2. »
  3. Lesmateriaal Samen aan zet
 

Lesmateriaal Samen aan zet

Met onderstaande gratis materialen kun je direct aan de slag met het werken aan positief gedrag en een fijne sfeer in de klas. Het materiaal rond het motto Samen aan zet van de Week Tegen Pesten 2020 heeft o.a. lessen, games en een e-book voor po, po/vo, po/vo/mbo, vo, vo/mbo en mbo. Veel materiaal is ook na de Week Tegen Pesten nog beschikbaar.

De materialen worden aangeboden door verschillende organisaties. Als je op een materiaal-link klikt, ga je naar de website van de betreffende organisatie. Daar lees je hoe je met het materiaal aan de slag kunt.

 


Materiaal po

 

 

 

Aardig zijn? Maar wat is dat dan? – Lesbrief

De normingsfase van nieuwe groepen resulteert in veel klassen in een ondertekende poster waarop afspraken staan als ‘we zijn aardig voor elkaar’ of ‘we hebben respect voor elkaar’. Deze afspraken zijn natuurlijk mooi, maar vaak is niet nagedacht over wat bijvoorbeeld aardig zijn of respect hebben eigenlijk inhoudt. De betekenis van deze woorden lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk heeft iedereen daar toch andere ideeën over en soms zelfs geen ideeën. Daarom is het goed om met kinderen over deze begrippen te filosoferen. In deze lesbrief van inspiratieplatform Filosovaardig vind je handreikingen hoe je dit kan doen.

Lesbrief Aardig zijn? Maar wat is dat dan?>>

 

 


Complimenten toolkit

De kinderen zijn weer volop aan de slag op school. Een schooljaar vol plezier, avonturen en lessen. Een schooljaar samen. “Samen aan zet”, samen sterk. Jij als leerkracht hebt de mooie taak om deze mooie groep kinderen te begeleiden, hen veilig te laten voelen en met elkaar nieuwe dingen te leren. Dat is geen half werk. Dat doe je volop, met alles wat in je zit. Met hart en ziel. Passie en bevlogenheid. Door te doen en te zijn, door “Samen aan zet” te zijn. Het Complimentenspel heeft daarom iets waardevols voor je klaar staan: dé Complimenten toolkit. Je krijgt 7 weken lang elke week een mail met daarin een praktische werkvorm om in te zetten in jouw klas. Samen aan zet in het bouwen aan het zelfvertrouwen van de kinderen en een positief groepsgevoel. Dan heb je het halve werk al gedaan en kunnen jullie de rest van het schooljaar optimaal benutten om nóg meer met en van elkaar te leren.

Complimenten toolkit>>

 

 


Kidsweek in de Klas – Taalles tegen pesten – groep 5 t/m 8

Samen zorg je voor een veilige omgeving op school en communicatie is daarbij erg belangrijk. Maar wat  je niet kunt benoemen kun je ook niet aanpakken of veranderen. Daarom heeft Kidsweek in de Klas een les woordenschat gemaakt waarbij de leerlingen nieuwe woorden leren die gaan over ‘pesten’. Ook gaan ze over deze woorden discussiëren: wat is pesten precies en wat kun je er het beste aan doen? In de tweede les gaan de leerlingen aan de slag met een complimentenmuur in de klas. Zij leren hoe ze een compliment kunnen formuleren en wat een compliment met iemand kan doen.

Kidsweek in de Klas: Taalles tegen pesten>>

 


KiVa: Samen aan zet! – Lesbrief

Samen aan zet! Dat is dit jaar het thema van de Week tegen Pesten. Bij KiVa gaan we uit van de kracht van de groep om er een fijne school van te maken. Maar hoe zorg je dat leerlingen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar, voor hun klas, voor de school én voor zichzelf? Hoe kan je ervoor zorgen dat leerlingen, samen met jou, zorgen voor een fijne sfeer in de groep? In deze lesbrief voor de Week tegen Pesten 2020 besteden we hier nog eens extra aandacht aan door middel van een aantal werkvormen die je kunt inzetten in je groep. Daarbij staan drie onderwerpen centraal: samen kennismaken, samen afspraken maken én samen verantwoordelijk.

Lesbrief KiVa: Samen aan zet!>>

 

 


Kwink &… de Week Tegen Pesten – Lesmateriaal – groep 1 t/m 8

Opnieuw brengt Kwink, de methode voor sociaal-emotioneel leren, een speciaal katern uit bij het thema van de Week Tegen Pesten van 21 t/m 25 september 2020. Het thema, Samen aan zet, gaat over de kracht van de groep en hoe je met die groep een sterke en positieve start van het schooljaar kunt maken. In het katern staan in totaal vijftien speelse en zinvolle werkvormen – vijf per bouw – om elke dag van de week aandacht te kunnen besteden aan de Week Tegen Pesten. Doet jullie school ook mee?

Kwink &… de Week Tegen Pesten>>

 


Lesbrief Samen aan zet – Muziek

Samen muziek maken draagt bij aan een positieve groepssfeer; muziek verbindt en brengt plezier met zich mee. Als leerlingen dit gevoel van plezier ervaren, draag je bij aan een veilige leeromgeving waarbinnen ze alle kans krijgen zichzelf te ontwikkelen. Met deze speciale muziekles van Stichting School & Veiligheid en Week Tegen Pesten-lied van Merijn Ruis ga je hiermee met je leerlingen aan de slag.

Lesbrief Samen aan zet>>

 


Praatprof – Lesmateriaal

Wist je dat het heel belangrijk is om over pesten te praten? Soms is het lastig om het pesten in je eentje te stoppen. Daarom is het fijn als iemand met je meedenkt over een oplossing. Want, je bent Samen aan Zet in de Week Tegen Pesten! Weet je niet zo goed met wie – of waar je moet beginnen? De Kindertelefoon leert je hoe jij een echte praatprof wordt! Met dit lesmateriaal kun zowel klassikaal als individueel aan de slag.

 

Praatprof>>

 


Samen sta je sterk – Lesmateriaal – groep 5 t/m 8

Samenwerken en elkaar leren kennen is belangrijker dan ooit. Weet je al wat hokjes denken is? In welke hokjes pas jij allemaal en hoe maak je de verbinding met je klasgenoten die niet in dezelfde hokjes passen. Je komt tot ontdekking dat je samen sterker staat dan alleen. Hoog tijd om aan de slag te gaan met het lesmateriaal van #welovesociety.

Samen sta je sterk (po)>>

 

 


Samsam: Burgerschap over in- en uitsluiting – Les

Wat doen jouw leerlingen als er iemand in de klas gepest of uitgesloten wordt? Speciaal voor Week tegen Pesten heeft Samsam een les burgerschap gemaakt die aandacht besteed aan de bouwstenen solidariteit en identiteit. Aan de hand van het filmpje en de coöperatieve opdrachten worden moeilijke onderwerpen als pesten, discriminatie en racisme bespreekbaar gemaakt in de groep. De leerlingen leren voor hun eigen belangen en die van de groep op te komen. Ze zijn Samen aan Zet om te werken aan een positieve groepssfeer.

Samsam: Burgerschap over in- en uitsluiting>>

 


Wie bepaalt de norm? – E-book

Je wilt het verschil zijn voor kinderen, maar af en toe heb je het gevoel dat je meer politieagent bent? Of je hebt leerlingen in je klas die met buikpijn naar school komen en jij je vinger er maar niet achter krijgt? Herkenbaar? Dan weet je in ieder geval dat er tijdens de normingsfase iets ontstaan is wat een negatieve invloed heeft op de sfeer in de groep. Wil je weten hoe je tijdens deze fase samen met je klas regie voert op een fijn pedagogisch klimaat? Vraag dan het gratis e-book van Klasse(n)Kracht aan: Wie bepaalt de norm? In 5 stappen naar een goede basis voor een sociaal vaardige, veilige en krachtige groep. Ontdek hoe je samen met jouw klas een fijne, hechte groep wordt!

E-book Wie bepaalt de norm?>>

 


Zapp Heldengame – Game – groep 5 t/m 8

Hoe gaan jullie met elkaar om in de klas? Welke regels gelden er? En welke afspraken willen jullie met elkaar maken om er dit jaar een fijn en veilig schooljaar van te maken? Speel met je klas de Zapp Heldengame. Dat kan via het digibord. De game helpt de klas om te praten over pestproblemen en hier samen afspraken over te maken. Tussen de serieuze gesprekken door testen de ‘powerproeven’ hoe goed jullie kunnen samenwerken. Zo zijn jullie ‘Samen aan zet’ in het verbeteren van de sfeer in de klas.
(De game is vorig jaar voor de Week tegen Pesten ontwikkeld door de makers van de Anti Pest Club (EO) – met een bijdrage van Stichting School & Veiligheid – en is ook dit jaar weer gratis te spelen.)

Zapp Heldengame>>

 


 

Materiaal po, vo

 

 

Kwaliteiten-stickerspel – Spel

Let op: Vanwege het onverwacht aantal aanvragen voor het Kwaliteiten-stickerspel is de voorraad op en is het spel vanaf heden tot september 2021 helaas niet meer verkrijgbaar. Tot eind september 2020 kun je je hieronder wel inschrijven voor gratis ontvangst in september 2021 als de actie voor de Week Tegen Pesten zich herhaalt. Je wordt in dit geval alvast op de reservelijst gezet en zo ben je een van de eersten om het Kwaliteiten-stickerspel in september 2021 te ontvangen. Namens Team ‘Meidenvenijn is niet fijn!’ excuses voor het ongemak en zij wensen jou en je leerlingen alvast een gezond en sociaal-veilige voortzetting van het schooljaar.

Kwaliteiten-stickerspel>>

 


Samen maken we het verschil – Lespakket

 

Het lespakket Samen maken we het verschil van Stichting Omgaan met Pesten bestaat uit werkvormen, tips en tools voor het po en vo om samen te werken aan een veilige groep. Elkaar leren kennen, bewegen en samenwerken zijn kernwoorden die in de werkvormen terugkomen. De focus ligt op gedrag dat je wél wilt zien. Een verschilmaker doet iets goed, komt in actie en nodigt anderen uit om het goede te doen. Samen maken we het verschil!

Samen maken we het verschil>>

 


Stichting Stop Pesten Nu – Lesbrief

Met de opdrachten in deze lesbrief van Stichting Stop Pesten Nu kunnen jij en je leerlingen met het thema ‘Samen Aan Zet’ aan de slag, wordt er dieper over pesten nagedacht en leren ze zich te verplaatsen in de ander. Een centrale vraag hierin is “Wat zou er nodig zijn om zowel in de klas als online pesten tegen te gaan?” We verplaatsen ons d.m.v. de opdrachten in: de gepeste, de pester, de meeloper en de omstander.

Lesbrief Stichting Stop Pesten Nu>>

 

 

 


Voorlichtingsposters aanspreekpunt pesten

Met deze voorlichtingsposters weten leerlingen de weg te vinden naar het aanspreekpunt pesten op school. Er is een set van twee posters voor po en een set van twee posters voor vo. Bestel gratis een set posters bij Stichting School & Veiligheid, vul de gegevens van het aanspreekpunt pesten in en hang de posters op een zichtbare plek in school.

Voorlichtingsposters aanspreekpunt pesten>>

 


 

Materiaal po/vo/mbo

 

Cyberpesten? Wat je niet ziet bestaat niet – Lessenreeks

In het kader van de Week tegen Pesten: Samen aanzet, kun je aan de slag met de lessenreeks: Cyberpesten? Wat je niet ziet bestaat niet van Respect Education Foundation. Iemand pesten in de klas is zichtbaar. Het is duidelijk wie er pest en wie gepest wordt. Maar bij cyberpesten is dat anders. Pesters en gepesten kunnen in je klas zitten zonder dat je het in de gaten hebt. Alles speelt zich online af en ook na schooltijd kan het pesten gewoon doorgaan! Durven zeggen wat er (online) gebeurt is niet altijd makkelijk maar samen is dat een stuk makkelijker!

 

Wat je niet ziet bestaat niet – po>>

Wat je niet ziet bestaat niet – vo>>

Wat je niet ziet bestaat niet – mbo>>

 


Pesten? Bring it on! – Les

Op school wordt vaak gezegd dat pesten niet mag. “Dat hoort niet!” Maar wist je dat het uittesten van elkaar, echt ín ons zit?  Overal waar groepen samen zijn gebeurt het. Zelfs dieren pesten! Zo simpel als “niet doen, dat hoort niet!” is het dus (helaas) niet. Pesten is er altijd geweest en het zal er altijd zijn. Belangrijker dat niet doen is de vraag: Hoe werkt het en wat kun je WEL doen? In het kader van De Week Tegen Pesten ontwikkelde Respect Education Foundation de les Pesten? Bring it on! die aansluit op het thema samen aan zet. In een pestsituatie maak je samen het verschil!

Pesten? Bring it on! – po>>

Pesten? Bring it on! – vo>>

Pesten? Bring it on! – mbo>>

 


 

Materiaal vo

 

De InternetHelden – Week Tegen Pesten 2020 – Lessen – onderbouw vo

Met het lespakket van de  De InternetHelden – downloadbaar als docentengids of beschikbaar als kant en klare digilessen – leren onderbouwleerlingen van het vo de basisprincipes van digitaal burgerschap en online veiligheid.  De InternetHelden is samengesteld door Bureau Jeugd & Media, Safer Internet Centre Nederland en Google en is verdeeld over vijf thema’s: verstandig delen; val niet voor vals; beveilig je geheimen; met aardig doen kom je verder; blijf er niet mee zitten. Speciaal voor de Week Tegen Pesten zijn er lessen samengesteld die aansluiten bij het thema van dit jaar:  ‘Samen aan zet’. De lessen bieden tools om het samen met de klas over (online) gedragsregels te hebben door middel van discussies, opdrachten en het bespreken van voorbeeldsituaties.

De Internethelden – Week Tegen Pesten 2020>>

 


HOMIES – Soap en les

Kikid heeft tijdens de corona periode een online soap ontwikkeld genaamd HOMIES. HOMIES is gemaakt voor en door jongeren en speelt in op zaken waar jongeren vaak mee te maken krijgen. Bij de eerste aflevering over sexting heeft Kikid digitaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit lesmateriaal is beschikbaar via Lessonup. Tijdens de les wordt gebruik gemaakt van interactieve werkvormen, een quiz, filmpjes en discussie. Thema’s als sexting, groepsdruk, vriendschap, grenzen en wensen komen worden behandeld. Benieuwd naar het lesmateriaal? Probeer het nu gratis.

HOMIES>>

 


Samen sta je sterk – Lesmateriaal – klas 1/2

Samen sta je sterk! Denken in hokjes en vooroordelen, hoe kom je samen tot het beste resultaat zonder vast te zitten in een hokje. Door in gesprek te gaan met je klasgenoten, complimenten te geven en elkaar te vertrouwen sta je samen sterk. Hoog tijd om aan de slag te gaan met het lesmateriaal van #welovesociety.

 

Samen sta je sterk (vo)>>

 


Wie zijn wij als klas? – Lesbrief

Wat vind jij belangrijk in de klas? Behulpzaamheid, een veilige sfeer of respect hebben voor een ander? En weet je wat je klasgenoten belangrijk vinden? In de lesbrief Wie zijn wij als klas? van Tumult denken jullie met elkaar na over de normen en waarden van jullie klas. Zo weet je wat je als klas aan elkaar hebt.

 

Lesbrief Wie zijn wij als klas?>>

 

 

 

 


Materiaal vo/mbo

 

Catch! Maak buitensluiting bespreekbaar – Game – vo en niveau 1 en 2 mbo

Helaas is de aanmelddatum voor aanvraag van Catch verstreken. De norm lijkt duidelijk wanneer het pesten betreft, dat doe je niet. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Slechts het oplepelen van het vaak herhaalde zinnetje ‘pesten is slecht’ kan zelfs voorkomen dat leerlingen leren omgaan met situaties waarin gepest wordt. Wat betekent het nou écht om gezamenlijk de norm te bewaken? Dat heeft te maken met de zichtbaarheid, bespreekbaarheid en het consequent ingrijpen bij voorvallen. Als docent wil je daar niet alleen in staan. Daar helpt deze interactieve game van Critical Mass bij. Tijdens Catch ervaren jongeren hoe het voelt om buitengesloten te worden en leren zij situaties van buitensluiting te herkennen en te bespreken hoe zij hier zelf mee omgaan. De werkvorm richt zich op handelingsstrategieën: wat heb jij nodig om in te grijpen? De interactieve game kan zowel in de klas als op afstand worden gespeeld en is geschikt voor het vo en niveau 1 en 2 van het mbo. Meld je vóór 16 september (16.00 uur)  aan en ontvang het werkblad, de docentenhandleiding en jouw inloggegevens!

Catch>>

 


Materiaal mbo

 

Echt Nep – Lessen – mbo niveau 1/2 en niveau 3/4

Echt Nep zorgt ervoor dat jongeren zich realiseren dat ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ‘online samenleving’. Zij worden zich bewust van hun eigen internetgedrag én leren zich te verplaatsen in anderen die met hun gedrag te maken krijgen. Met de opkomst van internet en sociale media is ook de vrijheid om dingen online te delen, toegenomen. Iedereen kan tegenwoordig iets op internet plaatsen. Welke berichten zijn betrouwbaar? Vaak zien jongeren niet in wat echt en wat nep is, of wat je wel kunt plaatsen en wat je beter niet kunt plaatsen. Het is daarom belangrijk dat jongeren leren hoe zij met de verantwoordelijkheid die het internet met zich meebrengt, omgaan. De PlusModule Echt Nep van Codename Future maakt jongeren bewust van hun online gedrag. Zij denken na over alles wat zij zeggen en schrijven op het internet. Is het wel zo aardig en normaal wat zij op internet plaatsen? Hoe zouden zij reageren als zij anderen zich zo zien gedragen? En wat vinden hun medestudenten van dit gedrag? Studenten gaan de discussie met elkaar aan. Wat gaat te ver en wat niet?

Echt Nep>>

Print

Contact

Stichting School & Veiligheid
Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht

info@schoolenveiligheid.nl

Snel naar

  • Doe mee!
  • Heldengame
  • Inspireer mij mail
  • Leraartest
  • Over de Week Tegen Pesten

Inspireer mij!

  • Inspireer-mij-mail

    Ontvang 1 x per maand een dosis inspiratie voor een positieve sfeer in de klas in je mailbox. Tips, ideeën, filmpjes en (les)suggesties om pesten tegen te gaan en inspiratie in bredere zin; die aanzet tot nadenken, die ontroert of waar je om moet lachen.Lees verder

    Inspireer-mij-mail
  • Cookie disclaimer