Aan de slag in de klas in de Week Tegen Pesten? Met onderstaande gratis materialen kun je direct aan de slag met het werken aan positief gedrag en een fijne sfeer in de klas. Vanaf 31 augustus staat het (les)materiaal rond het thema van de Week Tegen Pesten 2020 online. Tot die tijd zie je het materiaal uit 2019: naast de populaire Zapp Heldengame zijn er lessen, games, muziek en dans voor po, po/vo, po/vo/mbo, vo, vo/mbo en mbo.
Materiaal po
Zapp Heldengame – Game – groep 5 t/m 8
Met de Zapp Heldengame (met een bijdrage van Stichting School & Veiligheid) wordt jouw klas een ijzersterk team. Door middel van bloedstollende challenges en persoonlijke vragen leer jij je klasgenoten op een hele andere manier kennen. Wie is er stiekem superslim, snel of heeft iemand een vet groot ochtendhumeur? Onder begeleiding van Anne-Mar en YouTuber Gewoon Thomas verzamel je alle badges en verbeter je de sfeer in de klas. Speel de game op het digibord bij jou op school en wordt samen een held tegen pesten.
Kwink & de Week Tegen Pesten – Lesmateriaal – groep 1 t/m 8
In dit katern Kwink & de Week Tegen Pesten geven de makers van Kwink suggesties om leerlingen een rol te laten spelen in de aanpak tegen pesten. Daarnaast ontvang je 15 korte kant-en-klare activiteiten voor de hele school. Kwink wenst je veel succes en plezier met de inhoud en activiteiten uit dit katern, voor een sociale en veilige groep!
Kwink & de Week Tegen Pesten>>
Together – Lied
Make Some Noise Kids heeft een nieuw lied gemaakt: Together. Het lied gaat over het ‘met elkaar’ aanpakken van pesten met de positieve boodschap: Together we are strong! Het materiaal bestaat uit een videoclip, dansinstructie- en songtekstvideo. Bekijk de videoclip met je klas en ga met elkaar aan de slag met de dansinstructie en songtekst.
Wees een held, net als Lisa! – Lerarenhandleiding+poster – groep 3 t/m 5
‘Handboek voor Superhelden’ is een boekenreeks rond het thema pesten, geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Hoofdpersoon is Lisa, een meisje dat op school gepest wordt maar het tij weet te keren met behulp van een bijzonder boek dat zij in de bibliotheek vindt. In deze avontuurlijke serie wordt het thema pesten op een zeer toegankelijke manier bespreekbaar gemaakt. Er is een gratis lesbrief en poster beschikbaar op de website van Hoogland & Van Klaveren.
Lerarenhandleiding Handboek voor Superhelden>>
Poster Handboek voor Superhelden>>
Kriebels in je buik – Les – groep 1 t/m 8 & so 4 t/m 12 jaar
Speciaal tijdens de Week Tegen Pesten 2019 stelde Rutgers gratis demolessen beschikbaar uit de digitale lespakketten Kriebels in je buik voor primair en speciaal onderwijs. Door op jonge leeftijd aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming raken leerlingen vertrouwd met het thema relaties en seksualiteit. Hierdoor wordt het makkelijker om er ook op latere leeftijd over te praten. Ook worden leerlingen weerbaarder en leren ze respectvol met elkaar om te gaan. In de Week tegen Pesten zijn de lessen gerelateerd aan ‘Wees een held, met elkaar’ over vriendschap en weerbaarheid vrij te gebruiken.
Kidsweek in de Klas – Taalles tegen pesten – groep 5 t/m 8
Wat je niet kunt benoemen kun je ook niet aanpakken of veranderen. Daarom heeft Kidsweek in de Klas een les woordenschat gemaakt waarbij de leerlingen nieuwe woorden leren die gaan over ‘pesten’. Ook gaan ze over deze woorden discussiëren: Wat is pesten precies en wat kun je er het beste aan doen? In de tweede les gaan de leerlingen aan de slag met een complimentenmuur in de klas. Zij leren hoe ze een compliment kunnen formuleren en wat een compliment met iemand kan doen.
Kidsweek in de klas: Taalles tegen pesten>>
Wees een held, loop mee tegen pesten – Lespakket
Met het lespakket Wees een held, loop mee tegen pesten biedt Stichting Omgaan met Pesten veel verschillende werkvormen in de categorieën: gesprek, creatief, bewegen en digitaal om met kinderen aan de slag te gaan met heldengedrag. Uitgangspunt hierbij is dat je een held kunt zijn door in de eerste plaats goed voor jezelf en je eigen grenzen te zorgen en in de tweede plaats voor een ander. De groepsdruk bij pesten is hoog. In je eentje is het moeilijk om het verschil te maken, maar samen met andere helden wordt dat gemakkelijker. Hoe meer helden er zijn in een groep, hoe kleiner de voedingsbodem voor pestgedrag wordt. Succes met onze werkvormen in de Week Tegen Pesten of juist de maanden daarna. Doorlopende aandacht voor het omgaan met elkaar in de groep werkt preventief.
Wees een held, loop mee tegen pesten>>
Ben jij een online superheld? – Les – groep 5 t/m 8
Kennen de leerlingen elkaars kwaliteiten? Helpen zij een ander zowel online als offline? In deze les van We Love Society gaan de leerlingen dit van en met elkaar ontdekken. Niet alleen door het stellen van vragen, ze worden ook uitgedaagd om voor elkaar een echte held te zijn. Held zijn voor een week, wie wil dit nou niet?
Ben jij een online superheld?>>
Materiaal po/vo
Ben jij een online hero? – Les – Groep 7/8 en klas 1/2
Social media is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Bijna iedereen zit op social media en er is van alles over iedereen te vinden. Daarnaast wordt er ook van alles over iedereen gezegd, maar wat vinden de leerlingen hier eigenlijk van? Kan je alles zeggen? Hoog tijd om hierover in gesprek te gaan met de klas met deze les van We Love Society.
Heldenpakket – Spel
Ontdek samen met de leerlingen in je klas welke positieve bijdrage elke leerling levert en vergroot de positieve groepsdynamiek in de klas. Het Complimentenspel maakte het Heldenpakket met daarin een leuke werkvorm om stil te staan bij de heldendaden, groot en klein, van de leerlingen in jouw klas. Je kunt er direct mee aan de slag!
Materiaal po/vo/mbo
Cyberpester?! Wat je niet ziet bestaat niet! – Lessen
Iemand pesten in de klas is zichtbaar. Het is duidelijk wie er pest en wie gepest wordt. Maar bij cyberpesten is dat anders. Pesters en gepesten kunnen in je klas zitten zonder dat je het in de gaten hebt. Alles speelt zich online af en ook na schooltijd kan het pesten gewoon doorgaan! Durven zeggen wat er (online) gebeurt is niet altijd makkelijk. Met de lessenreeks ‘Wat je niet ziet bestaat niet’ van Respect Education Foundation maak je cyberpesten bespreekbaar en krijg je inzicht in wat er achter de schermen kan spelen in je klas. In het kader van de Week tegen Pesten 2019 met als thema “Wees een held met elkaar”, kun je aan de slag met deze lessen voor fysieke én digitale sociale veiligheid.
Wat je niet ziet bestaat niet – po>>
Wat je niet ziet bestaat niet – vo>>
Wat je niet ziet bestaat niet – mbo>>
Materiaal vo
Alle beetjes helpen! – Les
Hoe zorg je voor een veilig klimaat in de klas? Daarvoor is samenwerking nodig. Samen zorg je voor een goede sfeer en ontstaat er minder behoefte om te pesten. Met de lesbrief Alle beetjes helpen! van Tumult stimuleer je leerlingen om iets aardigs voor elkaar te doen en zo de positieve sfeer in de klas te bevorderen.
Wees een held, loop mee tegen pesten – Lespakket
Met het lespakket Wees een held, loop mee tegen pesten biedt Stichting Omgaan met Pesten veel verschillende werkvormen in de categorieën: gesprek, creatief, bewegen en digitaal om met jongeren aan de slag te gaan met heldengedrag. Uitgangspunt hierbij is dat je een held kunt zijn door in de eerste plaats goed voor jezelf en je eigen grenzen te zorgen en in de tweede plaats voor een ander. De groepsdruk bij pesten is hoog. In je eentje is het moeilijk om het verschil te maken, maar samen met andere helden wordt dat gemakkelijker. Hoe meer helden er zijn in een groep, hoe kleiner de voedingsbodem voor pestgedrag wordt. Succes met onze werkvormen in de Week Tegen Pesten of juist de maanden daarna. Doorlopende aandacht voor het omgaan met elkaar in de groep werkt preventief.
Wees een held, loop mee tegen pesten>>
Kritisch Online – Lespakket – havo/vwo, vmbo gl/tl en vmbo basis/kader
In het lespakket Kritisch Online van Codename Future krijgen leerlingen vaardigheden aangeleerd die hen helpen mediawijs het internet te gebruiken. De focus ligt op het gesprek in de klas en leren van elkaars mening. Het verschil tussen online en offline gedrag komt aan bod. ‘Op school zou je niet zomaar iets gemeens zeggen tegen iemand, waarom doe je dat dan wel op internet?’ ‘Hoe reageer je op een haatbericht?’ Op deze manier reflecteren de leerlingen kritisch op hun eigen online en offline gedrag. Door dit bespreekbaar te maken in de klas, geef je leerlingen de ruimte om na te denken over pesten, offline en online. De leerlingen kunnen zich wel indenken hoe dat voelt als ze haatberichten online ontvangen. En hoe kunnen we er samen voor zorgen dat pesten geen ruimte krijgt online?
Wij zijn LIT – Game – klas 1/2
Wil jij op een leuke en effectieve manier met je leerlingen in gesprek? Laat dan je leerlingen een avontuur beleven met de game Wij zijn LIT, gericht op het tegengaan van (online) pesten! Kikid ontwikkelt theaterprojecten (o.a. over pesten) en trainingen voor middelbaar onderwijs. Samen met KRO/NCRV ontwikkelden zij deze game en bijbehorend lesmateriaal. Het gratis aanbod was alleen geldig tijdens de Week tegen Pesten 2019.
Wil je meer weten over Wij zijn LIT? Mail dan naar info@kikid.nl.
Can You Fix It? – Lesbrief
Leerlingen hebben soms een scherp oordeel over het seksuele gedrag van leeftijdsgenoten en sommige leerlingen worden buitengesloten omdat zij zich ‘anders’ gedragen dan de rest. Veel jongeren voelen zich hier ongemakkelijk bij, maar vinden het tegelijkertijd lastig om zich binnen een klas of peergroup uit te spreken. Can You Fix It is een online tool van Rutgers gericht op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag tussen jongeren. De filmpjes laten zien wat leerlingen kunnen doen op het moment dat je seksueel ongepast gedrag ziet en wanneer je (ook als omstander) kunt ingrijpen. De lesbrief kunt u gebruiken om samen met leerlingen te bepalen: hoe ze seksueel ongepast gedrag kunnen herkennen, wat ze kunnen zeggen en wanneer ze kunnen ingrijpen. De les is te gebruiken in de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en bestaat uit een korte instructie voor leraren, werkbladen voor leerlingen en twee nieuwe films uit de game.
Materiaal vo/mbo
Mikpunt – Game
Gedurende de Week Tegen Pesten (23-27 september) biedt VRIEND&VIJAND je de mogelijkheid gratis met je leerlingen de dilemma game Mikpunt te spelen. In Mikpunt maak je kennis met de verschillende rollen in een pest-situatie. Wat doe jij als je ziet dat iemand gepest wordt en welke invloed hebben omstanders op zo’n situatie? Met een interactieve werkvorm onderzoek je samen met je klas wat zij nodig hebben om in te grijpen bij pesten. Ga het gesprek aan en ontdek hoe je elkaar kunt ondersteunen: “Wees een held, met elkaar”. Helaas kun je je niet meer aanmelden voor het gratis aanbod: de aanmeldtermijn is voorbij (18 september tot 16.00 uur).
Heb je interesse in afname van één of meer games? Mail dan naar roos@criticalmass.nl.
Materiaal mbo
Echt Nep – Lessen – mbo niveau 12 en niveau 34
Met de PlusModule Echt Nep van Codename Future leren jongeren de benodigde vaardigheden om effectief te reageren op online gedrag. Ze gaan kritisch kijken naar nepnieuws, haatberichten en een filterbubble. Echt Nep heeft het doel dat jongeren zich bewust worden van hun eigen internetgedrag en zich verplaatsen in anderen die ermee te maken krijgen. Met de opdrachten staan studenten stil bij de gevolgen van een negatieve reactie online. Studenten gaan in de klas de discussie aan over online pesten en wat je daar aan kunt doen. Zou jij in de klas iemand aanspreken die pest en waarom doe je dit niet online? Hoe kunnen wij er gezamenlijk voor zorgen dat mensen niet gepest worden online? Door de lessen van Echt Nep worden jongeren bewust dat ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ‘online samenleving’.