• Powered by Stichting School & Veiligheid
  • Persberichten & beeldmateriaal
  • Partners 2020
  • Over de Week Tegen Pesten
  • Terugblik 2020
  • Lesmateriaal
  • Blogs
  • Helpdesk
Skip to content
Our logo

Week tegen pesten

 

  • Over de Week Tegen Pesten
  • Terugblik 2020
  • Lesmateriaal
  • Blogs
  • Helpdesk
Menu
  1. Home
  2. »
  3. Muziek – Lesbrief Samen aan zet
Our logo
  1. Home
  2. »
  3. Muziek – Lesbrief Samen aan zet
 

Muziek – Lesbrief Samen aan zet

Dit jaar is het thema van de Week Tegen Pesten ‘Samen aan zet’! De nadruk ligt op de normingfase van de groepsdynamiek. Het is van belang kinderen en jongeren te laten ervaren wat nodig is om een fijne groep te vormen. Hoe willen we met elkaar omgaan in de klas? Welke regels en afspraken horen daarbij? Leraren en leerlingen zijn daarin

.

Samen muziek maken draagt bij aan een positieve groepssfeer; muziek verbindt en brengt plezier met zich mee. Als leerlingen dit gevoel van plezier ervaren, draag je bij aan een veilige leeromgeving waarbinnen ze alle kans krijgen zichzelf te ontwikkelen. Met deze speciale muziekles ga je hiermee met je leerlingen aan de slag.


Inhoud les

  • Aan de slag: uitleg van de les
  • Tekst sprookje Bremer Stadsmuzikanten
  • Tekst lied ‘Buurman’ van Merijn Ruis

Aan de slag

  1. Introductie
    In deze muziekles ga je in gesprek met je leerlingen over wat de verschillen zijn tussen samen en alleen, wat de kracht is van samen zijn. Je probeert zoveel mogelijk de leerlingen aan het woord te laten. Je vertelt ter illustratie het verhaal van de Bremer Stadsmuzikanten.
  2. Verdieping – De Bremer Stadsmuzikanten
    Vraag de leerlingen of ze het sprookje kennen van de Bremer Stadmuzikanten. Het gaat over vier dieren die elkaar onderweg tegenkomen en samen op reis gaan en muziek maken. Alleen stellen de dieren niet veel voor, maar samen als een team schrikken ze zelfs rovers af. Vertel hen het verhaal (of klik hier (onderbouw) of hier om het sprookje van de Bremer Stadsmuzikanten via YouTube te bekijken).
  3. Moraal van het verhaal
    Het sprookjesverhaal leert dat samenwerken loont. En dat samenwerken veel kan opleveren. De dieren die verstoten of afgedankt zijn, kunnen individueel weinig meer bereiken, ze geven bijna al de moed op. Juist door als groep samen te werken, komen ze tot bijzondere resultaten. De dieren vullen elkaar aan met elkaars individuele kwaliteiten. De haan die kraait en kukelt, de ezel die balkt en schopt, de kat die krabt en blaast, de hond die blaft en bijt. Een diversiteit aan kwaliteiten maakt de samenwerking rijker en sterker, en door deze kwaliteiten te combineren en de diversiteit te benutten, bluffen ze ook de rovers af. Kortom, door elkaar aan te vullen, vormen ze samen een volmaakt dierenteam.
  4. Bespreking
    Bespreek samen met de kinderen het filmpje waarin het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten wordt verteld. Praat met elkaar over de diepere betekenis van dit sprookje. Het gaat er om dat je samen sterk bent. Leg aan de kinderen uit dat het met muziek ook zo werkt. Je kunt nog zo mooi alleen muziek maken, het is altijd tientallen keren leuker wanneer je het samen doet.
  5. Zing samen het lied Buurman
    Speciaal voor de Week Tegen Pesten 2020 heeft Merijn Ruis het lied ‘Buurman’ geschreven.

    – Luister samen met de leerlingen naar het lied en zing uit volle borst mee!
    – Weten de leerlingen nog andere voorbeelden te bedenken en kunnen zij deze wellicht ook verwerken in het lied?
    Wij zijn erg benieuwd, dus houd ons op de hoogte via Facebook of Instagram met #weektegenpesten #samenaanzet! Filmpjes en teksten zijn altijd welkom, want we zijn ‘samen aan zet’!

 


De Bremer Stadsmuzikanten

Er was eens een oude ezel die zijn leven lang voor een molenaar had gewerkt. De molenaar zei: ‘Ezel, het wordt tijd dat ik jou eens vervang voor een fris, jong ezeltje!’ De ezel dacht: ‘Ik kan best nog wel iets hoor! Weet je wat, ik vertrek naar Bremen om daar stadsmuzikant te worden.’

Onderweg ontmoette hij een bruine jachthond die enorm lag te hijgen langs de weg. ‘Wat is er met jou gebeurd?’ vroeg de ezel. ‘Ik moest vluchten’, antwoordde de hond. ‘Ik ben te oud geworden om achter de hazen aan te rennen. Nu wilde mijn baas van me af, maar ik ben er op tijd vandoor gegaan.’ ‘Mijn baas vond me ook te oud, ga met mij mee, ik ben op weg naar Bremen om stadsmuzikant te worden’, zei de ezel. En samen trokken de ezel en de hond verder.

Even later zagen ze een zwarte kat zitten, die er niet erg vrolijk uitzag. ‘Ik ben het huis uit gevlucht’, zei de kat. ‘Ik had een heerlijk leventje, maar nu ik niet snel genoeg meer ben om muizen te vangen, wil mijn bazin me kwijt!’ ‘Katten kunnen ’s nachts toch prachtige muziek maken? Ga mee naar Bremen. Met zijn drieën zijn we een geweldig orkest!’, zei de ezel. En zo waren er dus drie dieren op weg naar Bremen.

Verderop zat een bontgekleurde haan te kraaien op het hek van een grote boerderij. ‘Kukelekuu… Ik hoorde de boerin zeggen dat ze morgen gasten te eten krijgt. Ze wil me in de soep doen. ‘Ga toch met ons mee’, zei de ezel. Nu waren ze met zijn vieren. Ze trokken verder en zongen onderweg een lied:

We zijn al oud maar niet versleten

Een ezel, een hond, een kat en een haan

En wie het vraagt die mag het weten:

Wij kunnen samen de wereld aan!

 

Bremen bleek verder te zijn dan ze dachten. In een donker bos hielden ze halt voor de nacht bij een klein boshuisje. De ezel gluurde voorzichtig naar binnen. ‘Oei, het is een echt rovershol!’ fluisterde hij tegen de anderen. ‘Ik zie drie rovers. Ze zitten te drinken aan een tafel die vol staat met lekkere dingen.’ ‘Wij lusten ook wel iets,‘ sprak de haan, ‘maar hoe pakken we dat aan?’ ‘We zullen ze laten schrikken’, zei de ezel. ‘Ik heb een idee!’

Hij legde de anderen zijn plannetje uit en even later sprong de hond op zijn rug. De kat ging op zijn beurt op de rug van de hond staan en de haan fladderde omhoog, om helemaal bovenop te gaan zitten. Zo vormden ze een toren van dieren. Dat zag er raar uit in het donker! ’En allemaal zingen’, zei de ezel. De drie rovers schrokken vreselijk van het lawaai en van die grote, donkere gestalte die plotseling naar binnen denderde. Over elkaar heen struikelend, vluchtten ze het huis uit, want ze dachten dat er een verschrikkelijke bosgeest binnenkwam.

De vier vrienden gingen aan tafel zitten en lieten het eten zich prima smaken. Na de maaltijd voelden ze pas hoe moe ze eigenlijk waren. Ieder vond een slaapplek die bij hem paste en ze sliepen snel in. Intussen waren de drie rovers weer een beetje op adem gekomen. De hoofdman sprak: ‘Ik weet niet wat dat zojuist was, maar het licht in ons huis is nu uit. En omdat jullie zulke bangerds zijn, zal ik zelf eens kijken of de kust veilig is.’

De roverhoofdman sloop naar het huisje en glipte naar binnen. Alles leek rustig. Toen hij licht wilde maken, zag hij de vurige ogen van de kat, die gloeiden in het donker. De hoofdman dacht dat het brandende kooltjes waren en hield er een lucifer bij. De kat schrok, blies venijnig en krabde de hoofdman in zijn gezicht. Oei, wat schrok die roverhoofdman! Hij rende naar de deur, maar trapte in het donker op de staart van de slapende hond. Die beet hem meteen hard in zijn been!‘Auwauw!’ gilde de man en hij hinkte naar buiten. Daar stond de ezel al klaar en die schopte hem met zijn harde hoeven onder zijn achterwerk. De haan werd wakker van al dat lawaai en kraaide: ‘Kukeleku! Kukeleku!’ terwijl de rover het erf afrende.

Zo hard hij kon, liep hij naar zijn mannen en buiten adem vertelde hij: ‘Mij krijgen ze daar niet meer binnen. Er woont een afschuwelijke heks die me met haar lange nagels heeft gekrabd. Voor de deur staat een man die me heeft gestoken. En buiten op het erf woont een zwart monster dat mij met een knuppel heeft afgeranseld!’ ‘Brrrrr!’ De andere rovers beefden van angst en renden hard weg. De rovers hebben zich niet meer laten zien en het huisje beviel de Bremer Stadsmuzikanten zo goed, dat ze het raam repareerden en er nooit meer zijn weggegaan.

(Vrij vertaald naar het sprookje ‘De Bremer Stadsmuzikanten’ van de gebroeders Grimm)


Buurman (Tekst en Muziek – Merijn Ruis)

(Akkoorden: C en F)

Ik viel ooit van mijn fiets

en brak mijn bovenbeen

Een man bracht me naar de dokter

en die hielp me toen meteen

Soms heeft iemand het moeilijk

dus ik kijk vaak om me heen

want samen kom je verder dan alleen

 

Refrein

Dus ik hielp laatst mijn buurman

en mijn buurman hielp zijn buurman

en de buurman van mijn buurman

die hielp zijn buurman ook

De buurman van mijn buurmans buurman

Kwam pas bij me langs

hij zei ik geef een feestje kom je morgen ook

 

Achter op het schoolplein

zat ik ooit alleen

Een meisje kwam toen naar me toe

Ze vroeg: Speel je zo mee?

Soms kan het nog veel leuker

dus ik kijk vaak om me heen

want samen kom je verder dan alleen

 

Refrein

Dus ik hielp laatst mijn buurman

en mijn buurman hielp zijn buurman

en de buurman van mijn buurman

die hielp zijn buurman ook

De buurman van mijn buurmans buurman

Kwam pas bij me langs

hij zei ik geef een feestje kom je morgen ook

 

Op een klein planeetje

in een groot heelal

wonen we met zijn allen

dus help elkaar een beetje

Soms heeft iemand het moeilijk

dus ik kijk vaak om me heen

want samen kom je verder dan alleen

 

Bridge

Alleen kan ik geen piano dragen

Alleen kan niemand kinderen maken

Alleen kan je geen koekjes delen

Het is minder leuk om alleen te spelen

 

Refrein

Ik hielp laatst mijn buurman

en mijn buurman hielp zijn buurman

en de buurman van mijn buurman

die hielp zijn buurman ook

De buurman van mijn buurmans buurman

Kwam pas bij me langs

hij zei ik geef een feestje kom je morgen ook

 

Ik hielp laatst mijn buurman

en mijn buurman hielp zijn buurman

en de buurman van mijn buurman

die hielp zijn buurman ook

 


 

Print

Contact

Stichting School & Veiligheid
Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht

info@schoolenveiligheid.nl

Snel naar

  • Doe mee!
  • Heldengame
  • Inspireer mij mail
  • Leraartest
  • Over de Week Tegen Pesten

Inspireer mij!

  • Inspireer-mij-mail

    Ontvang 1 x per maand een dosis inspiratie voor een positieve sfeer in de klas in je mailbox. Tips, ideeën, filmpjes en (les)suggesties om pesten tegen te gaan en inspiratie in bredere zin; die aanzet tot nadenken, die ontroert of waar je om moet lachen.Lees verder

    Inspireer-mij-mail
  • Cookie disclaimer