• Initiatief van Stichting School & Veiligheid
  • Persberichten & beeldmateriaal
  • Partners 2022
  • De Zilveren Weken
  • Blogs
  • Grapje! Moet toch kunnen?!
  • Lesmateriaal
  • Doe mee!
  • Veelgestelde vragen
  • Adviespunt
Skip to content
Our logo

Week tegen pesten

 

  • De Zilveren Weken
  • Blogs
  • Grapje! Moet toch kunnen?!
  • Lesmateriaal
  • Doe mee!
  • Veelgestelde vragen
  • Adviespunt
Menu
  1. Home
  2. »
  3. (Les)materiaal
Our logo
  1. Home
  2. »
  3. (Les)materiaal
 

(Les)materiaal

Aan de slag in de klas in de Week Tegen Pesten? Met onderstaande gratis materialen kun je direct aan de slag met het werken aan positief gedrag en een fijne sfeer in de klas. In september staat het (les)materiaal rond het thema ‘Wees een held; met elkaar’ online. Tot die tijd zie je de tools uit 2018.


Lesmateriaal: Doeboek Laat je zien (po, vo)

Laat je zien is de titel van het Doeboek van de Week Tegen Pesten 2018. Het online boek bevat opdrachten gericht op het versterken van de vertrouwensband met je leerling. Je verlaagt daarmee de drempel om naar je toe te komen als er iets speelt. En dat is nodig: in de aanpak van pesten speel jij als leraar een grote rol. Tip: het Doeboek werkt het beste als je het download op je computer/laptop.

Doeboek ‘Laat je zien’ >>

 


Kijktip: Livestream Anti Pest Club (po, vo)

Praat in de Week Tegen Pesten met je klas over pesten en doe mee aan opdrachten. Dat kan door dagelijks van 10.45 tot 11 uur de livestream van de Anti Pest Club te volgen met je klas. Presentatrice Anne-Mar Zwart praat elke dag na over de uitzending van de Antipest Club (EO) van de dag ervoor. De livestream is steeds vanuit een andere schoolklas waarbij de kinderen uit de uitzending aanwezig zijn. En je kunt ze allemaal terugkijken mocht je ze live gemist hebben 🙂

Livestream Anti Pest Club >>

 


 

Lied: ‘Als je wordt gepest’ van Kinderen voor Kinderen (po)

Kinderen voor Kinderen heeft een nieuw lied gemaakt: ‘Als je wordt gepest’. Anne-Mar Zwart van de Anti Pest Club verraste Kinderen voor Kinderen tijdens de repetitie van het lied. Bekijk met de klas deze verrassingsvlog. Volg ook de zangles en zing samen ‘Als je wordt gepest’.

 

Verrassingsvlog met Anne-Mar >>

Zangles Als je wordt gepest >>

 


Lesbrief: Allemaal anders (po)

Sociale veiligheid begint bij respect. Respect hebben voor elkaar. Daar gaat deze lesbrief van Tumult voor het basisonderwijs over. Lees ook de blog met drie tips voor leraren rond het thema van de Week Tegen Pesten ‘Laat je zien’.

 

Download de lesbrief (pdf) >>

Lees het blog >>

 


Lesbrief: Jouw ideale docent (vo)

Een lesbrief waarmee leerlingen bedenken hoe hun ideale docent zou zijn. En dat kan weer hele nuttige input opleveren voor docenten. Ook is er een blog met aanvullende tips.

Download de lesbrief >> 

Lees het blog >>

 


Kijktip: Kappen nou! (po)

Transmediale serie van KRO-NCRV, gericht op kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Je volgt Jesse in zijn eerste week op een nieuwe school. Hij maakt al snel vrienden, maar niet iedereen in zijn klas is even aardig. De serie start in de Week Tegen Pesten van 17 – 21 september. De Respect Education Foundation heeft ter ondersteuning gratis lesmateriaal ontwikkeld voor leerkrachten van het basisonderwijs. En KRO-NCRV zendt woensdag 19 september om 16.15 uur een livestream uit op het YouTube-kanaal van Zapplive.

Lees meer over Kappen nou! >>

Download de interactieve lesbrief van REF >>

Ga naar de livestream >>

 


Video’s: Werken met het Complimentenspel (po, vo)

Aan de hand van drie video’s kun je aan de slag met groepsgerichte werkvormen met complimenten rond de thema’s ‘laat je zien’, ‘stimuleer het onderling vertrouwen’ en ‘vorm een positief groepsklimaat’. Informatief, inspiratie vol en praktisch toe te passen. Weinig voorbereiding, groots effect!

Download de video’s >>

 


Game: Dilemmagame (vo, mbo)

Doe je mee? Speel gratis de dilemmagame van VRIEND&VIJAND in de klas tijdens de Week Tegen Pesten. Deze interactieve game activeert leerlingen om na te denken over hun eigen positie, acties en mogelijkheden tot ingrijpen in pestsituaties. Meld je aan vóór 11 september en ervaar mee!

Dilemmagame >>

 


Leraartest (po, vo)

Wat voor type leraar ben jij? En wat is voor jou de beste manier om te werken aan de sociale veiligheid in de klas? Ontdek het met behulp van de leraartest. De test bestaat uit 10 korte vragen over situaties in de klas. Op basis van de uitkomst krijg je gratis praktische tips & tools die passen bij jouw manier van lesgeven en die jouw persoonlijke stijl versterken.

Doe de leraartest >>

 


Lessen groepsdynamica (po, vo, mbo)

De eerste weken van het schooljaar zijn bepalend voor het groepsdynamisch proces in de klas. De Respect Education Foundation (REF) ontwikkelde gratis lesmateriaal om hiermee aan de slag te gaan voor de bovenbouw po, het vo en mbo. Per niveau zijn er zes lessen (50 minuten per les) gemaakt, om het groepsdynamisch proces van (ongeveer) zes weken te begeleiden en positief te beïnvloeden.

Lesmateriaal REF >>

 


Poster en teampresentatie groepsvorming (po)

Je wilt zo snel mogelijk een gezellige, sociale groep. Daar moet je vanaf dag 1 aan werken, want een klas wordt niet zomaar een groep. Doe daarom veel activiteiten die de groepsvorming stimuleren en zorg ervoor dat je als leraar de regisseur van het groepsproces bent. Kwink van uitgeverij Kwintessens maakte in het kader van de gouden weken een poster met energizers is er een kant-en-klare teambijeenkomst.

Kwink & de Gouden Weken >>

 


Boekje: de Gouden weken (vo, mbo)

Dit boekje is gemaakt om stil te staan en na te denken bij de eerste weken van het nieuwe jaar, daar waar de normen worden bepaald, de groep wordt gevormd en de rollen worden verdeeld. Een goed begin is echt het halve werk. Naast een korte onderbouwing vind je per groepsvormingsfase een aantal activiteiten die je kunt gebruiken voor je mentorlessen.

De Gouden weken in het vo >>

 


Lespakket & videoclip: Proud to be me (po, vo)

Het lespakket #proudtobeme omvat verschillende werkvormen die ingezet kunnen worden tijdens diverse lessen. De werkvormen zijn ingedeeld in categorieën: in gesprek, creatief, verrassing, post en vloggen. Met het lespakket wil de Stichting Omgaan met Pesten scholen inspireren om samen met de kinderen aan de slag te gaan en te werken aan een veilige omgeving waarin respect, acceptatie en waardering de boventoon voeren. Bij het lespakket hoort een videoclip die 23 september live gaat!

Proudtobeme >>

 


Tips: versterk de leraar-leerlingrelatie (po, vo)

Een goede leraar-leerlingrelatie is het fundament onder het handelen voor de klas. Het helpt leerlingen om positief gedrag te ontwikkelen en dat is fijn. Maar het zorgt ook voor een grotere mate van onderling vertrouwen, minder agressie op school, meer pro-sociaal gedrag van leerlingen, meer verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid door leerlingen en zelfs tot een aantoonbaar beter psychologisch welzijn.

Zes tips >>

 


Praktische tips en posters: vertrouwen in de klas (po)

In het kader van de Week Tegen Pesten 2018 maakte Kwink dit katern met korte, praktische tips om het thema ‘Laat je zien!’ bespreekbaar en invoelbaar te maken voor leerlingen. Voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De tips doen nadrukkelijk een beroep op de leerkracht om zichzelf te laten zien.

Kwink & de Week Tegen Pesten >>

Print

Contact

Stichting School & Veiligheid
Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht

weektegenpesten@schoolenveiligheid.nl

Snel naar

  • Doe mee!
  • Inspireer Mij Mail
  • Veelgestelde vragen

Inspireer mij!

  • Inspireer-mij-mail

    Ontvang 1 x per maand een dosis inspiratie voor een positieve sfeer in de klas in je mailbox. Tips, ideeën, filmpjes en (les)suggesties om pesten tegen te gaan en inspiratie in bredere zin; die aanzet tot nadenken, die ontroert of waar je om moet lachen.Lees verder

    Inspireer-mij-mail
  • Cookie disclaimer