• Initiatief van Stichting School & Veiligheid
  • Persberichten & beeldmateriaal
  • Partners 2022
  • Blogs
  • Grapje! Moet toch kunnen?!
  • Lesmateriaal
  • Doe mee!
  • Veelgestelde vragen
  • Adviespunt
Skip to content
Our logo

Week tegen pesten

 

  • Blogs
  • Grapje! Moet toch kunnen?!
  • Lesmateriaal
  • Doe mee!
  • Veelgestelde vragen
  • Adviespunt
Menu
  1. Home
  2. »
  3. Veelgestelde vragen
Our logo
  1. Home
  2. »
  3. Veelgestelde vragen
 

Veelgestelde vragen

Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. Ieder jaar in september organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten om scholen daarbij te helpen. Jaarlijks doen meer dan 1.000 scholen in het primair-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs mee. Elk jaar staat een ander thema centraal. De activiteiten in de Week Tegen Pesten verschillen per school. Dat is juist de kracht. Kies iets dat bij jullie past. Het gaat erom dat er aandacht is voor pesten. Hieronder vind je de vragen die het meest aan ons gesteld worden. En de antwoorden erop natuurlijk ook. 

Wat is de Week Tegen Pesten? 

De Week Tegen Pesten is een landelijke projectweek die Stichting School & Veiligheid ieder jaar in de vierde week van september organiseert. De week staat helemaal in het teken van, je raadt het al: pesten. Er wordt speciaal voor deze week lesmateriaal ontwikkeld bij het thema van dat jaar. Dit is, samen met de activiteiten en posters, gratis beschikbaar.

Waarom bestaat de Week Tegen Pesten? Waarom wordt deze in september georganiseerd? En wat is het doel?  

Pesten is een belangrijk onderwerp als het gaat over sociale veiligheid op scholen. Pesten komt nog steeds voor op iedere school en in iedere klas. Als pesten niet tijdig wordt aangepakt heeft dit grote gevolgen. Onderzoeken tonen aan dat slachtoffers van pesten, zelfs jaren later nog, kampen met psychische problemen. Naast de negatieve gevolgen voor de slachtoffers, tast pesten het gevoel van veiligheid aan bij álle leerlingen. Het zorgt voor een negatieve sfeer in de hele groep. Extra aandacht is nodig en daarom organiseren we traditiegetrouw de Week Tegen Pesten in de vierde week van september. Deze week is gekozen omdat het goed is om aan het begin van het schooljaar – de Gouden Weken – een sterke start te maken met het werken aan een fijne en veilige school. In deze eerste weken kun je de meeste invloed uitoefenen op een positieve groepsvorming. De Week Tegen Pesten helpt scholen daarbij.

Waarom heet deze week, de Week Tegen Pesten? Het klinkt zo negatief. 

Met de Week Tegen Pesten willen we dat zo veel mogelijk scholen aandacht besteden aan pesten – of beter gezegd – aan het maken van een goede start met elkaar. Het is belangrijk om het onderwerp pesten bespreekbaar te maken en te houden. Dit is ook wat leerlingen aangeven. Zij vinden het belangrijk dat er over pesten gepraat kan worden in de klas. Hierbij steken we vanuit Stichting School & Veiligheid in op positieve groepsvorming, want dat is immers het werkzame element in het creëren van veilige groepen waarin kinderen zichzelf mogen zijn. Jezelf en de ander hierin accepteren is ontzettend belangrijk. Tegelijkertijd willen we ook het beestje bij de naam noemen. Het is en blijft pesten; iets wat voor velen een blijvende invloed op hun leven heeft. Dus door in te steken op positieve groepvorming, willen we tegelijkertijd pesten tegengaan.

Voor wie is de Week Tegen Pesten? 

In de Week Tegen Pesten sta jij als leraar centraal. Als leraar speel je een grote rol in het realiseren van een prettige groep en veilige klas voor iedereen. Leraar zijn betekent zoveel meer dan alleen het overdragen van kennis aan leerlingen. Naast rekenen, taal, scheikunde en geschiedenis leer je ze ook hoe je met elkaar omgaat. Welk gedrag wel en niet toelaatbaar is. En wat het betekent om onderdeel te zijn van een groep én een burger in een samenleving. Voor de Week Tegen Pesten lanceren we elk jaar nieuwe informatie en tools die jou helpen om daarmee aan de slag te gaan.

“Ik heb aan het begin van het schooljaar veel tijd geïnvesteerd in de groep en hoe we met elkaar omgaan. Daar plukken we nu de vruchten van” – Leraar groep 6

De Week Tegen Pesten is voor alle leraren in het (speciaal) basisonderwijs, (speciaal) voortgezet onderwijs en voor mbo’s.

Sinds wanneer bestaat de Week Tegen Pesten?  

De Week Tegen Pesten begon in België in 2005. De Vlaamse Week Tegen Pesten wordt ieder jaar in de Zilveren Weken georganiseerd. Sinds 2014 organiseert Stichting School & Veiligheid de Nederlandse Week Tegen Pesten in september; in de Gouden weken.

Hoe kun je meedoen aan de Week Tegen Pesten?

Meedoen aan de Week Tegen Pesten kan op veel manieren. Elke school geeft een eigen invulling aan de week. Dat is de kracht. Het gaat erom dat er aandacht is voor pesten.

Als organisator van de week bieden wij:

  • gratis lesmateriaal: elk jaar samengesteld door verschillende organisaties op uitnodiging van Stichting School & Veiligheid. De scholen kunnen deze gratis materialen, die aansluiten bij het thema van de week, downloaden op deze site.
  • gratis posters: scholen kunnen deze bestellen en in de school ophangen om te laten zien dat ze meedoen aan de Week Tegen Pesten.
  • het Week Tegen Pesten- Google kaartje: scholen kunnen zich hiervoor aanmelden en zo aan heel Nederland laten zien dat hun school meedoet. Daarmee inspireren ze andere scholen door ook hun activiteiten te delen.
  • verschillende lezingen, workshops of masterclasses voor onderwijsprofessionals; deze worden door Stichting School & Veiligheid in samenwerking met diverse partners georganiseerd in het kader van de Week Tegen Pesten. Per jaar is het aanbod anders.

Doen scholen het dan niet goed?  

Het gaat niet om goed of fout. Het gaat erom dat pesten blijvend aandacht nodig heeft. Niet voor niets is sinds aug 2015 de wet ‘Veiligheid op school’ van kracht. Deze wet heeft als doel het aanpakken van pesten en het vergroten van de veiligheid voor leerlingen op school. We willen ervoor zorgen dat pestprotocollen niet alleen een mooi document zijn op een interne schijf of in de kast, maar dat het leeft op school en doorlopend aandacht krijgt. Met de Week Tegen Pesten ondersteunen wij scholen hierbij, zodat zij het niet alleen hoeven te doen.

Waar kunnen mijn leerlingen terecht als ze zich gepest voelen, behalve bij mij als leraar?

Stichting School & Veiligheid heeft ook de website pestweb.nl, speciaal voor leerlingen. Hier vinden ze informatie over pesten op school;  tips en adviezen om pesten tegen te gaan; ervaringsverhalen van hun peers én animaties hoe ze met situaties om kunnen gaan. Ook kun je ze doorverwijzen naar de Kindertelefoon.

Wat is het thema van de Week Tegen Pesten 2022?

Dit schooljaar gaat de Week Tegen Pesten over humor en grapjes. Met als slogan: Grapje! Moet toch kunnen?!  Lees alles over het thema van 2022 op de themapagina. 

 

 

 

Wanneer is de Week Tegen Pesten 2023?

Stichting School & Veiligheid organiseert de Week Tegen Pesten volgend jaar: 25 t/m 29 september 2023. Noteer de data alvast in de agenda’s!

 

De Week Tegen Pesten is een initiatief van Stichting School & Veiligheid en wordt ieder jaar in september georganiseerd in samenwerking met verschillende partners.

  • Blijf op de hoogte en volg Week Tegen Pesten op Facebook en Instagram.
Print

Contact

Stichting School & Veiligheid
Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht

weektegenpesten@schoolenveiligheid.nl

Snel naar

  • Doe mee!
  • Inspireer Mij Mail
  • Veelgestelde vragen

Inspireer mij!

  • Inspireer-mij-mail

    Ontvang 1 x per maand een dosis inspiratie voor een positieve sfeer in de klas in je mailbox. Tips, ideeën, filmpjes en (les)suggesties om pesten tegen te gaan en inspiratie in bredere zin; die aanzet tot nadenken, die ontroert of waar je om moet lachen.Lees verder

    Inspireer-mij-mail
  • Cookie disclaimer